Neslyšící Petr Smotlacha: Postavil Eiffelovku ze špejlí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Neslyšící Petr Smotlacha: Postavil Eiffelovku ze špejlí

Petr Smotlacha s Eiffelovkou ze špejlí, která měří dva metry.
Petr Smotlacha s Eiffelovkou ze špejlí, která měří dva metry. (Foto Aha! – Helena Lacinová a David Malík)

Pohled s Eiffelovou věží jako pozdrav z výletu do Paříže. Dnes nic neobvyklého. Když ho ale pošťačka vhazovala do schránky Petra Smotlachy (73) z Mostu, psal se rok 1979. Lístek mu zcela změnil způsob, jakým od té doby trávil volný čas.

Pro většinu Čechoslováků bylo snem nejen podívat se za železnou oponu do daleké Francie, ale i jen dostat takovou pohlednici. Petra Smotlachu, který je od narození neslyšící, doslova nadchla. Možnost vycestovat neměl. Protože je mimořádně zručný, vytvořil Eiffelovku ze špejlí, aby si alespoň na okamžik užil atmosféru zakázaných dálek. Věž byla vysoká přes metr!

Má i výtah
„Postavili jsme ji na zahradu domu, kde jsme dříve bydleli. Časem se ale rozpadla,“ řekl. Sice je neslyší, přesto se naučil za pomocí logopedů mluvit. Letos v květnu dostal nápad postavit ji znovu. „Začal jsem 2. května a skončil 23. září,“ upřesnil kutil. Předtím si nakreslil plánek. „Snažil jsem se co nejvíc přiblížit originálu. Věž má i výtah,“ poznamenal.

Je rekordní?
Oproti první trochu »povyrostla«, má dva metry. Je tak pravděpodobně nejvyšší svého druhu v Česku. „Takto vysokou Eiffelovu věž ze špejlí mezi českými rekordy zatím zaznamenánou nemáme,“ uvedl Miroslav Marek, prezident agentury Dobrý den Pelhřimov. Slíbil, že ji komisaři do Mostu přijedou přeměřit.

Udělá radost jiným?
Ovdovělý Petr Smotlacha by byl rád, kdyby věž byla někde vystavená. „Třeba kdyby projevila zájem nějaká francouzská restaurace. Tady v Mostě o žádné nevím,“ řekla jeho příbuzná Světlana Kuncová (60). Ta zmínila i jeho sen. „Rád by se podíval na originál. Cesta by však byla nákladná a složitá. Vzhledem ke zdravotním problémům nemůže do letadla a na cestu by potřeboval asistenta,“ dodala.

600 dílů

Petr Smotlacha na model použil zhruba 600 špejlí, které podle potřeby řezal a slepoval. Rozpětí mezi opěrami je 65 cm. 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.