Vzácná porucha: V břiše měl »pivovar«!
Pojem »pivní břicho« nabyl u nejmenovaného Američana (46) zcela nový rozměr. Jeho tělo totiž kvůli extrémně vysokému množství kvasinek ve střevech samovolně vyrábělo alkohol! Tudíž byl prakticky neustále opilý, aniž by se přitom dotkl lahve.
Porucha, pro kterou se vžil anglický termín »Auto-brewery syndrome« (ABS), tedy cosi jako »syndrom samopivovaru«, je extrémně vzácná. Zmínky o ní se poprvé objevily v 70. letech v Japonsku, podrobněji ji popsali američtí lékaři až v roce 2013 a dosud bylo zaznamenáno jen osm případů.
Tři promile
Princip tkví v tom, že se ve střevech vytváří přílišné množství kvasinek (Saccharomyces cerevisce), jež u nás označujeme za kvasinky pivní, vinné či pekařské. Přeměňují cukry na etanol a používají se, jak už název napovídá mj. i při vaření piva.
ABS zpravidla doprovázejí chronická onemocnění trávicího ústrojí typu Crohnovy choroby, u muže z New Yorku je však vyvolala antibiotika, která bral v roce 2011 po operaci palce. Dle všeho mu zničila žaludeční a střevní mikroflóru a kvasinkám se v břiše začalo nebývale dařit.
A tak se pokaždé, když se najedl, zvlášť když šlo o jídlo bohaté na uhlovodany (rýže, brambory, těstoviny), cítil opilý. Mnohdy nadýchal i kolem tří promile!
Nemohl fungovat
Může se to zdát úsměvné, ale... Je jasné, že taková porucha notně komplikuje život. „Neustále měl motolice, cítil se zmatený, míval okna. Nemohl řídit, nemohl normálně fungovat a nakonec to přerostlo do depresí, protože přišel i o práci,“ vypráví gastroenterolog Fahad Malik, jenž muže léčil.
Konečně střízlivý
ABS nelze zcela vyléčit, je však možné dostat jej pod kontrolu. A to se v případě pacienta z USA podařilo. „Nastoupil přísnou nízkosacharidovou dietu, k tomu jsme nasadili léky likvidující kvasinky a také probiotika na obnovu střevní mikroflóry,“ popisuje lékař Fahad Malik. „Od začátku léčby uběhly dva roky a muž je nyní prakticky bez symptomů. A je nadšený. Vysadil antidepresiva, našel si novou práci a konečně může žít jako normální člověk.“