Vzácná porucha: V břiše měl »pivovar«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Vzácná porucha: V břiše měl »pivovar«!

Američan býval kvůli vzácné poruše opilý, aniž by se dotkl lahve.
Američan býval kvůli vzácné poruše opilý, aniž by se dotkl lahve. (Foto scom)

Pojem »pivní břicho« nabyl u nejmenovaného Američana (46) zcela nový rozměr. Jeho tělo totiž kvůli extrémně vysokému množství kvasinek ve střevech samovolně vyrábělo alkohol! Tudíž byl prakticky neustále opilý, aniž by se přitom dotkl lahve.

Porucha, pro kterou se vžil anglický termín »Auto-brewery syndrome« (ABS), tedy cosi jako »syndrom samopivovaru«, je extrémně vzácná. Zmínky o ní se poprvé objevily v 70. letech v Japonsku, podrobněji ji popsali američtí lékaři až v roce 2013 a dosud bylo zaznamenáno jen osm případů.


Tři promile


Princip tkví v tom, že se ve střevech vytváří přílišné množství kvasinek (Saccharomyces cerevisce), jež u nás označujeme za kvasinky pivní, vinné či pekařské. Přeměňují cukry na etanol a používají se, jak už název napovídá mj. i při vaření piva.


ABS zpravidla doprovázejí chronická onemocnění trávicího ústrojí typu Crohnovy choroby, u muže z New Yorku je však vyvolala antibiotika, která bral v roce 2011 po operaci palce. Dle všeho mu zničila žaludeční a střevní mikroflóru a kvasinkám se v břiše začalo nebývale dařit.
A tak se pokaždé, když se najedl, zvlášť když šlo o jídlo bohaté na uhlovodany (rýže, brambory, těstoviny), cítil opilý. Mnohdy nadýchal i kolem tří promile!


Nemohl fungovat


Může se to zdát úsměvné, ale... Je jasné, že taková porucha notně komplikuje život. „Neustále měl motolice, cítil se zmatený, míval okna. Nemohl řídit, nemohl normálně fungovat a nakonec to přerostlo do depresí, protože přišel i o práci,“ vypráví gastroenterolog Fahad Malik, jenž muže léčil.

Konečně střízlivý

ABS nelze zcela vyléčit, je však možné dostat jej pod kontrolu. A to se v případě pacienta z USA podařilo. „Nastoupil přísnou nízkosacharidovou dietu, k tomu jsme nasadili léky likvidující kvasinky a také probiotika na obnovu střevní mikroflóry,“ popisuje lékař Fahad Malik. „Od začátku léčby uběhly dva roky a muž je nyní prakticky bez symptomů. A je nadšený. Vysadil antidepresiva, našel si novou práci a konečně může žít jako normální člověk.“

Američan býval kvůli vzácné poruše opilý, aniž by se dotkl lahve.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.