Radost v plzeňské ZOO: Se samičkou hrabáče nebude jim do pláče! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Radost v plzeňské ZOO: Se samičkou hrabáče nebude jim do pláče!

Hrabáč kapský v plzeňské zoo.
Hrabáč kapský v plzeňské zoo. (Foto Zoo Plzeň)

Dlouhých 18 let čekali v plzeňské zoo, než dostanou hrabáče kapského. Teď se konečně dočkali. Je to samička, jmenuje se Sabi a rychle se zabydlela.

„Jsou jí dva roky a k nám dorazila z Belgie. Tento savanový hmyzožravý savec je jediným zástupcem svého řádu na světě,“ pochlubil se novým přírůstkem mluvčí zoo Martin Vobruba. V zoo mají velkou radost, že se jim hrabáče podařilo získat, plzeňská zoo byla zapsaná v pořadníku na chov.
Teď chovatelé čekají, zda dostanou také samce, aby se pokusili o rozmnožení. „Moc s tím ale v dohledné době nepočítáme. Spíše než samce možná získáme samičku a Sabi by tak mohla dostat kamarádku,“ řekl Vobruba.

Má velký apetit


Samička Sabi má v Plzni velkou chuť k jídlu. Ošetřovatelé jí krmí dvakrát denně. „Pochutnává si na mixované kaši. Celkem jí sní 650 g. Je to směs pro hmyzožravce ochucená banánem, jablkem, vařenou mrkví. Tu vylizuje a srká z misky. Zvlášť dostává ještě moučné červy,“ uvedl Vobruba. Sabi je hodná, přátelská, hravá a zvědavá.

Byl to kuťoš


Je to středně velký savec, který se vyskytuje v Africe na jih od Sahary. Žije především v buši, kde je dostatek termitů. Dosahuje délky až 140 cm a váží i 65 kg. V Evropě jej nyní chová 25 zoo, v ČR čtyři. Dřívě byl známý pod starým jménem kuťoš nebo pod domorodým africkým jménem takaru.

Hrabáč kapský v plzeňské zoo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.