Pohřeb irského veterána: "Pusťte mě ven," ozvalo se z rakve | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pohřeb irského veterána: "Pusťte mě ven," ozvalo se z rakve

Smuteční hosté chvílemi propukali v upřímný smích.
Smuteční hosté chvílemi propukali v upřímný smích. (Foto Reuters, Profimedia.cz)

Slzy zármutku se na pohřbu Shaye Bradleyho (†63) mísily se slzami smíchu. Svérázný Ir si totiž pro pozůstalé připravil poslední fórek. Věrný černému humoru, který tak miloval, na ně z nahrávky pořízené krátce před smrtí začal z rakve křičet, ať ho pustí ven!

Vojenského veterána Bradleyho, který minulý týden podlehl dlouhé nemoci, provázela pověst vyhlášeného srandisty. A jelikož si přál, aby jej smích nejbližších vyprovázel i na věčnost, vymyslel kulišárnu, do níž zapojil i svou dceru Andreu. Nahrál audiovzkaz, který ona skrz reproduktor umístěný na dně hrobu pustila ve chvíli, kdy rakev začali spouštět pod zem.

Tma jako v pr*eli!
A tak se k šoku přítomných v tu nejsmutnější chvíli najednou ozvalo: „Haló? Haló! Kde to, ku*va, jsem?! Pusťte mě ven, pusťte mě ven!“ Všem rázem došlo, která bije, a tváře se jim rozzářily. Obzvlášť když nebožtík stylově nahrál i zvuk bušení na dřevěné víko rakve. „Tady je Shay, chci ven! Nic nevidím, je tu tma jako v p*deli!“ Smuteční hosty pak nadobro rozsekala hláška: „To slyším kněze?! No ne, já jsem snad mrtvý...“ To už většina truchlících propukla v upřímný smích.
Když ovšem Shay z rakve závěrem zanotoval text písně izraelské zpěvačky Širi Maimonové o tom, jak chce naposledy říct sbohem, znovu přišly na řadu slzy smutku.

Černočerný vojenský humor
Krátké video z pohřbu sdílely na sociálních sítích desítky tisíc lidí a vyjádřili se k němu i zástupci Irských obranných sil, jichž byl Shay Bradley dlouholetým členem. „Často slýcháme otázky, jak se humor vojáků liší od humoru civilistů. Shay dal jasnou odpověď: Je černočerný. Odpočívej v pokoji, kamaráde...“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.