Zachraňují vzácnou rostlinu: Hořeček za milion | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zachraňují vzácnou rostlinu: Hořeček za milion

To je on! Kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý český.
To je on! Kriticky ohrožený hořeček mnohotvarý český. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská)

Hořeček mnohotvarý český je tak vzácná květina, že se na planetě vyskytuje jen v Česku a sporadicky v Bavorsku, Rakousku a Polsku. Kdo proto hořeček poničí, bude hořekovat až nad milionovou pokutou.

O záchranu, ale i rozšíření této kriticky ohrožené byliny se snaží unikátní evropský projekt. Nejvíce lokalit je na Šumavě. „Pokud firma rozorá louku plnou hořečků a chráněnou lokalitu zničí, může dostat až milion korun pokuty. Kdo by si přišel vyrýpnout rostlinky do zahrádky, musí počítat i s padesátitisícovým trestem,“ řekl Zdeněk Klimeš z jihočeského krajského úřadu.

Záchrana modrofialově kvetoucí nenápadné rostlinky nestojí ale jen na pokutách. „Hospodaření tu má přísná pravidla. Naštěstí se nám daří s majiteli pozemků, kde se chráněná rostlina vyskytuje, domluvit a oni soubor opatření na její záchranu dodržují,“ řekl Klimeš. Podle jeho slov nesprávná pastva nebo sečení či použití chemie mohou populaci hořečku poničit stejně jako vandalství



Zemědělec Jiří Mikeš: Poloviční výnos, ale radost
Soukromý zemědělec Jiří Mikeš sedá na traktor a vyjíždí s plecími branami na louku. Zbavuje ji mechu a stařiny, aby vzácná rostlinka měla větší prostor k růstu. Jeho louka patří k evropsky významným lokalitám, na kterých tato kriticky ohrožená rostlina roste. „Nemohu sekat louku, kdy chci, ale s ohledem na kvetení hořečku, tím je výnos poloviční. Na vyhrabávky staré suché trávy a mechů máme plecí brány a pak ruce a dřevěné hrábě. Je to tedy mnohem pracnější a časově náročnější péče o louku, než je běžné,“ popsal Aha! Mikeš, který se s otcem věnuje ekologickému zemědělství a zapojil do evropského projektu na záchranu a rozšíření hořečku. „Zpočátku jsem byl skeptický, ale vidím výsledky. Záchrana přírody má smysl stejně jako ekologické hospodaření. V tom je budoucnost,“ dodal.

Víte, že
…hořeček roste na 69 lokalitách v Česku, z toho je 49 na Šumavě?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.