Teplota ráno klesá pod nulu a mykolog proto varuje: Pozor na přemrzlé houby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Teplota ráno klesá pod nulu a mykolog proto varuje: Pozor na přemrzlé houby!

Během půl hodiny nasbíral Aleš Vaněk (53) v lesích na Šumpersku pořádný úlovek.  „Nejlépe se mi hledají křemenáče, díky jejich zbarvení nepotřebuji ani brýle,“ pochvaluje si Vaněk.
Během půl hodiny nasbíral Aleš Vaněk (53) v lesích na Šumpersku pořádný úlovek. „Nejlépe se mi hledají křemenáče, díky jejich zbarvení nepotřebuji ani brýle,“ pochvaluje si Vaněk.  (Foto ara)

Houbová sezona pokračuje! I přesto, že přichází už přízemní mrazíky. Tedy zatím jen na horách. Mykolog přesto už varuje: „Přemrzlé houby rozhodně nesbírejte! Raději zajděte hlouběji do lesa.“

Počasí zatím houbařům přeje, pozor ale dávejte při sběru hub na horách. „Nejchladnější rána tohoto týdne očekáváme od čtvrtka do soboty, to budou nejnižší ranní teploty klesat v nížinách k 6 až 2 °C, na horách až k - 5 °C,“ řekla meteoroložka Dagmar Honsová. „Přemrzlé hřiby poznáte podle změněné barvy a měkčí konzistenci. Zatím však není důvod k panice. V lesích je tepleji a na přemrzlé houby narazíte leda na jeho okrajích,“ doplnil mykolog Jiří Polčák.

To je kus!

Obrovský hřib našel houbař Karel (44) na Šumavě v Železné Rudě. „Je sice trochu přerostlý, ale na druhou stranu perfektně zdravý,“ pochvaloval si spokojený houbař.

Nejlíp se hledají křemenáče

Během půl hodiny nasbíral Aleš Vaněk (53) v lesích na Šumpersku pořádný úlovek. „Nejlépe se mi hledají křemenáče, díky jejich zbarvení nepotřebuji ani brýle,“ pochvaluje si Vaněk.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.