Houby stále rostou: Z holčičího dne přinesly na polévku i na zimu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Houby stále rostou: Z holčičího dne přinesly na polévku i na zimu

Daniela (vpravo) s Emmou pořádnými kousky.
Daniela (vpravo) s Emmou pořádnými kousky. (Foto čtenáře Aha!)

Na houby nešly, chtěly se jen projít po lese. Procházka na Pardubicku se však změnila doslova v houbolov. Sandra Veverková (26) s dcerkami Danielou (6) a Emmou (5) se domů vrátily s plnými kyblíky, ano kyblíky.

Nechtěly ležet na koupališti, kde jsou davy lidí, ale udělat si společný holčičí den pěkně v klidu. Vzaly deky a vyrazily směr les. Autem zastavily u obce Písečná. „Nevěřily jsme, že roste tolik hub, tak jsme jely bez košíků. Naštěstí byly v autě kyblíčky na písek,“ popsala Aha! Sandra. Ale ani ty jim nestačily, houby nesly i v ruce.
„Našly jsme kováře, babky, pančáky (hřib hnědý, pozn. red.), kozáky a růžovky. Nakonec přibyl i kotrč kostnatý, ze kterého bude skvělá falešná dršťková,“ pochlubila se maminka. Holky byly hodně nadšené. „Tolik hub pohromadě, to bude skvělá houbová polévka,“ radovaly se její dcery a slíbily, že budou pomáhat s krájením na sušení, aby si něco z té úroby uchovaly na zimu.

Víte, že...
...podle mykologa Milana Pláška se  brzy můžeme těšit na podzimní druhy? „Když se ochladí a sprchne, porostou čirůvky, holubinky nebo václavky,“ vyjmenoval.  




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.