Nové káry pro muže zákona: Drsné nárazníky i červené majáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Nové káry pro muže zákona: Drsné nárazníky i červené majáky

Policie představuje nová auta. Speciální Octavie připomínají americké speciály
Policie představuje nová auta. Speciální Octavie připomínají americké speciály (Týdeník Policie)

Pomáhají a chrání, ale jezdí v »popelnicích«. Vozidla české policie mají najeto i 400 tisíc kilometrů, a tak nastal čas je omladit. Včera ministr vnitra Jan Hamáček (40, ČSSD) představil prototypy nových bouráků. Rezort má letos na nákup aut 950 milionů korun.

V první várce dostane policie 865 nových aut. Ta dodala mladoboleslavská Škodovka, konkrétně se jedná o upravenou Octavii v kombíku. Ty jsou určeny pro prvosledové hlídky, tedy pro policisty, kteří zajišťují rychlý zásah na místě, ale těšit se na ně mohou i další uniformovaní muži zákona a »dopraváci«. Změnou patrnou na první pohled jsou výraznější majáky, na kterých bude kromě modré zářit i červená. Některé vozy pak budou opatřeny rámem na nárazníku, který je má chránit v případě nárazu. A k dispozici bude i větší kufr.


Ani nenastartují
Že je potřeba obměna, se shodli Hamáček s policejním prezidentem Janem Švejdarem (51). „Symbolicky začíná tolik očekávaná obměna vozového parku policie, který byl dosud v katastrofálním stavu,“ uvedl ministr. S jeho slovy souhlasil i šéf mužů zákona: „To už nejsou ani vozidla, to je skanzen,“ komentoval stav dosluhujících »oktávek«. Že jsou v žalostném stavu, podtrhlo, když na včerejší představení a srovnání jeden ze starších vozů policie nedojel, protože nedokázal nastartovat. A velice nákladné jsou podle Švejdara i opravy.



Dočkají se hasiči

Hamáček v první vlně plánuje nakoupit kolem 2000 aut pro policisty a hasiče. Část z nich mají být mikrobusy a 460 kusů bude v civilním provedení. Jenže ani to prý nebude stačit, aby se vozový park dostal na potřebnou úroveň, a obměna prý bude pokračovat i nadále. O tom mluvil i Švejdar, který si postěžoval, že tato oblast byla dlouho zanedbávána. „Poslední velká obměna proběhla v letech 2010 a 2011, kdy se nakoupilo asi 1800 aut. Od té doby přišlo pouze v roce 2015 asi 470 Octavií,“ připomněl policejní prezident dřívější akvizice.

Kraksny mohly zmizet dřív
Na nová »žihadla« by policisté nemuseli čekat až do září, kdyby se do dříve vypsaného tendru nevložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Výběrové řízení zrušil, jelikož prý zvýhodňovalo automobilku Škoda. Antimonopolní úřad měl problém s omezením provedení aut na sedan a hatchback, vadil mu požadavek na pětidvéřovou karosérii i stanovené rozměry interiéru aut. Vítěz tendru měl přitom uzavřít s ministerstvem vnitra rámcovou smlouvu na 2,25 miliardy korun. Jeho šéf Hamáček ale trvá na tom, že podmínky soutěže nebyly diskriminační a podal správní žalobu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.