Rádce Aha! Jak udržovat zahradu v létě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha! Jak udržovat zahradu v létě!

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. (profimedia.cz)

Léto je čas dovolených, ale také sklizně a navíc je to doba, kdy na zahradě trávíme nejvíc času. Víte, co musíte na zahradě udělat, než si vezmete volno?

Ostříhejte živý plot
Aby byly živé ploty husté a rovnoměrné, je třeba je stříhat několikrát do roka. Zejména zimostrázové a ostatní stálezelené keře péči potřebují, pokud si mají zachovat tvar.

Zvadlé musí pryč
Zvadlé květiny mnoho parády neudělají, ale také překážejí tvorbě nových výhonků. Rostliny zbytečně plýtvají silami a nenasazují na nové květy. Odkvetlé květiny jsou také ideální živnou půdou pro plísně a škůdce. Pokud letničky včas ostříháte, mohou vykvést podruhé na podzim.



Prořezejte levanduli
Tahle voňavá bylinka je poslední dobou velmi populární, ale pokud chcete, aby vám prospívala, vyžaduje péči. Po odkvětu zastřihněte levanduli o třetinu. To zabrání rostlině investovat příliš mnoho energie do produkce semen. V následujícím roce budu květy opět bohaté.

Dlahy pro slunečnice
Podepsaly se bouřky na stavu vaší zahrady a slunečnice leží na zemi? Zkuste jim pomoci dlahami z bambusových tyčí. Tyče upevněte ke zlomenému stonku lepicí páskou. Rostlina tak neuschne.

Dosívejte zeleninu
Léto je sice v plném proudu, ale pokud už jste někde sklidili, je možné na uprázdněném místě ještě zasít. Vhodná je k tomu hlavně zelenina, například ředkvičky, salát, rukola, hlávkový salát, zimní cibule a špenát.



Jahody vyplejte
Koncem července zpravidla bývá už po sklizni jahod. Vyčistit porost a zlikvidovat plevel je třeba do tří týdnů od jejího ukončení. Zároveň si z mladých porostů můžete pro vlastní potřebu odebrat sazenice – nejkvalitnější jsou ty, jež rostou nejblíže mateční rostliny.  Plevel odstraňte ručně a při tom jahody mělce okopejte.

Omlaďte keře
Pokud vám keře připadají zesláblé, nekvetou nebo jsou slabě olistěné, je čas na omlazující kúru. Srpen je vhodný měsíc pro štěpení keřů kvetoucích na jaře a v létě. Vykopejte keř a rozdělte ho na jednotlivé části velké přibližně jako pěst. Odstraňte nemocné a uschlé kořenové části a znovu vysaďte. V příštím roce by měly být keře opět husté.

Přečtěte si
Lubica258
14. 8. 2019 • 15:12

My stříháme živý plot 2x do roka, aby byl pěkně hustý a zelený. Máme ho kolem celé zahrady, takže k nám není vůbec vidět. Je k nám vidět jen přes vrata. Máme železná vrata, která jsem zadělal do sloupků pomocí chemické kotvy, kterou jsem si koupil z http­s://ww­w.ada­mos.cz/ a plot krásně drží.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.