Čaputová navštíví Zemana: »Prvního frajera« nechá doma | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Čaputová navštíví Zemana: »Prvního frajera« nechá doma

První prezidentka Slovenska - Zuzana Čaputová
První prezidentka Slovenska - Zuzana Čaputová (Profimedia)

První oficiální návštěva dnes čeká slovenskou hlavu státu Zuzanu Čaputovou (45). Podle tradice zamíří do Prahy, kde ji přijme prezident Miloš Zeman (74). Půvabná blondýna ale zavařila protokolu, protože doma nechala »prvního frajera« Petera Konečného (52).

Slavnostní ceremonie začne na prvním nádvoří Hradu v půl jedenácté. Na programu mají státníci jednání delegací, tiskovou konferenci a oběd. A jelikož je Zeman známý svojí oblibou české kuchyně, oběd prý bude z tuzemských jídel. „Pan prezident se na to setkání velmi těší. Konečně si budou moci (s Čaputovou) pohovořit v klidu a poznat se,“ řekl pro Aha! hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Vrásky na čele ale Čaputová přidělala hradnímu protokoláři Vladimíru Krulišovi (37). Jelikož jí to ve vztahu s Konečným skřípe a mluví se o jejich rozchodu, nechala svého partnera doma. Podle bývalého hradního mluvčího Ladislava Špačka (69) jsou přitom státní návštěvy koncipované pro setkávání prezidentských párů. Je tak možné, že novopečená slovenská hlava státu bude stát sama před manželi Zemanovými. „Druhá varianta je, že se prezident Zeman rozhodne, že tam bude také sám, aby nevznikla asymetrie,“ sdělil Aha! mistr etikety. Odpoledne by se měla Čaputová vydat třeba k hrobu Václava Havla (†75), a pak i na pražskou Kampu, kde bude koncert s názvem Zuzana není sama doma na její počest.

Jaký vybrat dárek?

Během návštěv se také předávají státní dary. Jaký si ale Zeman připravil pro Čaputovou, prezident prozradit nechtěl. Podle Ladislava Špačka je vhodným darem například české sklo nebo křišťál, český granát nebo nějaká osobní věc. Že by na Hradě sáhli po šperku s granátem, napovídá i fakt, že jím obdarovali i britskou královnu Alžbětu II. (93) a v registru smluv je hned několik objednávek na šperky s tímto kamenem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.