Safari park poprvé ukázal nový přírůstek – hrošího kluka: Synku, pojď si zaplavat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Safari park poprvé ukázal nový přírůstek – hrošího kluka: Synku, pojď si zaplavat

Synku, pojď si zaplavat
Synku, pojď si zaplavat (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Tak to je on! Návštěvníci safari parku ve Dvoře Králové mohou konečně spatřit v únoru narozené hrošátko. Park se zprávou o přírůstku dlouho čekal, protože předcházející mládě brzy uhynulo.

Předchozí hroší škvrně se v parku narodilo před Vánocemi prvorodičce Hule (7), přivezené v roce 2016 z Belgie spolu se samicí Monou (6) z dánské Kodaně. Radost ale trvala jen šest týdnů. „Vše se zpočátku zdálo být v pořádku. Ke konci ledna však mládě přestalo sát mléko,“ uvedl zoolog Jiří Hrubý. Doplnil, že úspěšný odchov prvních mláďat je však spíše vzácný. Nervozita proto neustala, když brzy nato přivedla na svět hrošího samečka rovněž prvorodička Mona. Nejkritičtější období je už ale snad pryč.

Díky letním teplotám si nyní 80kilové hrošátko od neděle užívá s mámou, »tetou« Hulou a tátou Mikem (33) poprvé pobyt ve venkovním výběhu s nádrží. A zatím vypadá v pořádku a spokojeně.

Radost po 30 letech

Královédvorský safari park chová hrochy od roku 1966 a současné hroší mládě se tu narodilo po 30 letech. Chov hrochů byl totiž v roce 2002 přerušen kvůli rekonstrukci pavilonu slonů, který hroši tehdy obývali spolu s tapíry. K obnově došlo v roce 2016 přivezením dvou samic Huly a Mony, které později doplnil zkušený samec Mike, jenž dorazil z Německa.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.