Tito hrdinové zachránili životy! Na Hradě je slavnostně vyznamenal prezident | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Tito hrdinové zachránili životy! Na Hradě je slavnostně vyznamenal prezident

Tito hrdinové zachránili životy! Na Hradě je slavnostně vyznamenal prezident
Tito hrdinové zachránili životy! Na Hradě je slavnostně vyznamenal prezident  (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Neváhali riskovat své životy, aby zachránili cizí! Včera na Pražském hradě převzali v přítomnosti prezidenta Miloše Zemana (74) hrdinové Zlaté záchranářské kříže.

O nejkurióznější záchranářský čin se v roce 2018 postaral policista Miroslav Slavík v Kroměříži. Hrdinou se stal přes telefon. Ve službě přijal oznámení od muže, který uvedl, že usnul v kontejneru na papír a právě se nachází uvnitř popelářského vozu, kde probíhá lisování papíru. „Rychle jsem zjistil název firmy, místo události, aktuální polohu vozu a vyrozuměl jsem kompetentní osobu k zastavení činnosti lisovacího zařízení a zavolal záchranku,“ shrnul policista akci, díky které muž žije.

Zlatý záchranářský kříž z rukou prezidenta Miloše Zemana převzali trenérka veslařů Martina Součková a bývalý námořník Radovan Stránský. Zachránili dva tonoucí hledače kešek, které do Vltavy v Praze spláchla loni v červnu vlna z přívalového deště. Skočili pro ně do vody a vytáhli je. Dva partnery keškařů se už bohužel zachránit nepodařilo.

Další z oceněných

* Tomáš Maša (11), který z rybníka v Rájci Jestřebí vytáhl jedenáctiletou spolužačku z vody, když se pod ní prolomil led.

* Policista Ladislav Kubák masáží srdce zachránil život cyklistovi, kterého postihla srdeční příhoda. Ve Velkých Svatoňovicích resuscitoval muže do příjezdu záchranářů sedm minut.

*Za výjimečný přínos pro záchranářství byl oceněn In memoriam dlouholetý starosta dobrovolných hasičů Richter. Zemřel ve věku 67 let loni v srpnu.

Víte že...

...soutěž o nejlepší záchranářské činy Zlatý záchranářský kříž, jejímž vyhlašovatelem je redakce časopisu RESCUE report, se letos konala již po dvacáté?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.