Panna Marie z kopřiv…opět dohlíží na Libochovany | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Panna Marie z kopřiv…opět dohlíží na Libochovany

Socha Panny Marie byla už ve velmi špatné stavu. Hlava byla navíc příliš velká, sochař ji proto upravil.
Socha Panny Marie byla už ve velmi špatné stavu. Hlava byla navíc příliš velká, sochař ji proto upravil. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Libor Pisklák)

Desítky let se povalovala socha Panny Marie v kopřivách farní zahrady. Radnice Libochovan na Litoměřicku se teď rozhodla pomalu se rozpadající skulptuře vrátit zašlou slávu. 

„Chtěli jsme, aby opět rozjasnila náves. Na obnovu významné církevní památky jsme získali 100 tisíc od kraje, 256 tisíc jsme zaplatili z vlastních prostředků,“ sdělila starostka Miroslava Vencláková. Opravy se chopil litoměřický sochař Libor Pisklák. „Museli jsme ji celou demontovat. Ve středové části byla prasklina. Zůstal tam původní barokní čep, který korodoval a trhal kamenný blok,“ popsal umělec, který navíc původní podobu Panny Marie v naději poupravil.

Zrenovovaná se vrátila zpět na válcový podstavec, kde jí požehnal litoměřický biskup Jan Baxant. „Co je krásnějšího než mladá skromná obyčejná upřímná charakterní a hezká dívka? Jsem velmi rád, že takovou tady budete mít. Panna Marie taková skutečně byla,“ zaznělo z úst duchovního.

Proti času

Socha Panny Marie v naději pochází z roku 1826. Obnovena byla už několikrát, například v roce 1961 nebo v 90. letech minulého století. Až nyní se však dostala do centra obce. Jako kulturní památku ji eviduje stát od 3. května 1958.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.