KULIČKIÁDA V Buchlovicích už 27 let udržují tradici dříve oblíbené dětské hry: Cvrnkneme si! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

KULIČKIÁDA V Buchlovicích už 27 let udržují tradici dříve oblíbené dětské hry: Cvrnkneme si!

Buchlovičtí hrají s klasickými hliněnými kuličkami.
Buchlovičtí hrají s klasickými hliněnými kuličkami. (Foto Aha – Slávka Červená)

Kuličky dříve děti cvrnkaly snad v každé vesnici, pěkně do důlku, který vykroužily v zemi patou. Dnes mají děti jiné záliby, v Buchlovicích na Uherskohradišťsku ale na ně nezapomněli a už 27 let pořádají Kuličkiádu.

Tou místní nadšenci zpravidla vítají jaro, podmínkou účasti jsou odhalená lýtka. O titul Rytíř koule bojovalo 37 hráčů, z toho 16 žen. „Hrajeme na náměstí, kde je v dlažbě vybroušen důlek, a letos máme nový hrací koberec,“ informovali Aha! pořadatelé David Zdráhal (37) a Tereza Tymrová (27).

„Nejhůř jsou na tom kolena. Máme je pořádně otlačená, jak si klekáme. Ale to k tomu patří,“ poznamenala Tereza. Hráli jak místní, tak přespolní. Až z Prahy přijela rodačka Michaela Vandová (34). „To jsem si přece nemohla nechat ujít,“ řekla. Rytířem koule se stal místní Petr Valášek (39). „Účastním se od 15 let a až teď jsem se dostal na první příčku. Jsem za to rád,“ usmíval se.

Zásoby se tenčí

Klání organizuje již šestnáctý rok David Zdráhal. Buchlovice mají raritu, jediní v republice hrají hliněnkami. Ostatní v Českém kuličkovém svazu používají skleněnky. „Před 10 lety jsem je nakoupil ve velkém, už ale dosluhují,“ konstatoval.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.