Brněnský hasič Radek (50): Svaly jako Schwarzenegger! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Brněnský hasič Radek (50): Svaly jako Schwarzenegger!

Na své domovské stanici v Brně-Líšni.
Na své domovské stanici v Brně-Líšni. (Foto Aha! – Zdeněk Matyáš, archiv Radka Málka)

Nelétá vzduchem a kryptonyt ho neohrozí. Přesto je Radek Málek (50) v Brně pojmem, srovnatelným s filmovým Supermanem. Nejen, že už 28 let zachraňuje lidské životy, ale navíc vyhrává kulturistické soutěže.

Mezi kolegy profesionálními hasiči je Radek legendou. Přestože letos oslavil padesátku a u hasičů kroutí už 28. rok, je »železný muž« stále v dokonalé kondici. Fyzicky i psychicky. „Při téhle práci nesmíte ztratit hlavu, musíte být koncentrovaný,“ vysvětluje.

Výbuchy i povodně

Radek už má za sebou nespočet záchranných akcí. Zasahoval při požáru Chemopetrolu v Litvínově, v hořícím hradě Pernštejn, tahal lidi ze střech domů do vrtulníku při povodních. Dodnes si pamatuje svoji první ostrou akci před 28 lety, když k hasičům jako mladík nastoupil. „Šlo tenkrát o výbuch plynu, byli tam mrtví lidé, těla na uhel,“ popisuje Aha! hrůzu, která ho potkala na začátku kariéry.

Naturální kulturistika

Hasiči už v mládí učarovala kulturistika. Té klasické už ale nechal a věnuje se výhradně kulturistice »naturální«. „Není v ní jediný podpůrný prostředek. No fakt, nic nezobeme. A ke cvičení jsem zlákal i některé kolegy, fyzička je u hasičů důležitá,“ usmívá se muž, který se v roce 2012 stal i mistrem světa v kategorii Masters od 40 do 50 let. Jeho svaly by mu možná mohl závidět i filmový Superman.

Má už 38 pohárů

Trofejí ze soutěží má Radek už 38 a sbírku by rád ještě rozšířil. Teď přivezl z domácího šampionátu dvě medaile a v červnu vyrazí na světové mistrovství do Řecka. Stále se udržuje fit. Posiluje i na pracovišti v Brně-Líšni. Rád jezdí na kole, v zimě nasazuje běžky, miluje vysokohorskou turistiku.

Na pivo nezajde

Alkohol a sladkosti? To pro Radka neexistuje. Musí totiž ladit váhu. Jeho běžná hmotnost se pohybuje kolem 90 kilogramů, před závody pak přichází fáze shazování a ideál je kolem 78 kil. Místo bílkovin pouští do svalů jen cukry. A vysušujete tělo, příděl je jen dvě deci vody na den. Z jídla pak připadají v úvahu jen rýžové chlebíčky...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.