Když je kočka v důchodu: Jak pečovat o kočičího seniora | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Když je kočka v důchodu: Jak pečovat o kočičího seniora

Ilustrační foto
Ilustrační foto (iStock)

Dnes už jen málokdo čeká, že se kočka bude živit sama lovem hlodavců, a mnozí své kočkovité šelmy opatrují jako poklad. Však se také ochočené kočky dožívají v průměru věku o 6 let vyššího než kočky divoké. Ale i tak je jednou stáří dožene. Víte, jak je udržet fit?

Podobně jako u psů, tak i u koček přichází seniorský věk dřív než u lidí. Divoké kočky se dožívají v průměru devíti let. Ty »ochočené« v průměru patnácti let. Jsou ale i případy, kdy se kočka dožije v domácím prostředí i dvaceti let. Stárnutí koček začíná samozřejmě individuálně, ale obecně se dá o kočičím důchodu mluvit od devátého až desátého roku. Vitalitu kočky ve starším věku ovlivňuje samozřejmě dědičnost, plemeno, správná strava a životní styl.

Díky tomu, že se kočky z venku »nastěhovaly« do domácností, se jejich délka života za posledních padesát let skoro zdvojnásobila. Nejdelšího věku se dožívají většinou siamská plemena. Starší kočky více spí a je jim dobře na teplých místech. Výrazným signálem důchodového věku je i ztráta apetitu, protože již tolik nefungují čichové vjemy.

Co nezanedbat u starší kočky?

Se starší kočkou choďte pravidelně na veterinární kliniku. Pokud zpozorujete něco neobvyklého (hubnutí, problémy s pohybem), okamžitě navštivte veterináře. ➤ Mladým kočkám stačí veterinární kontrola jednou ročně při očkování, kočičí důchodci by ji však měli absolvovat minimálně dvakrát ročně.

➤ Stáří znamená riziko onemocnění nejrůznějšími chorobami, často jsou potíže kombinované. Doporučuje se před léčením provést krevní zkoušku, aby léčení jedné choroby nezhoršilo nemoc jinou.

➤ Starší kočky hubnou. Hubnutí může být příznakem zvýšené činnosti štítné žlázy, nebo naopak snížené činnosti jater. Některé kočky se dokážou vyrovnat se snížením činnosti ledvin až na polovinu normální funkce, ale nedostatečná funkce jater je závažný problém

.➤ Pokud hubnutí kočky není způsobeno nemocí, může být příčinou nižší chuť k jídlu. „Pro podporu chuti je dobré krmivo mírně ohřát. Dávejte ho na více míst v bytě či domu. Pokud má kočka již problémy s pohybem, podložte misku, aby zvíře nemuselo při jídle tolik ohýbat krk,“ říká odborník na výživu koček Martin Pučálka.

➤ Problémem starších koček bývá zácpa. Důležité je krmivo, které obsahuje dostatek vlákniny. Krmivo by také nemělo mít příliš vysokou energetickou hodnotu, aby kočka příliš netloustla, protože má v pokročilém věku výrazně méně pohybu.

➤ Pravidelně kontrolujte kočce také tlamku, abyste předešli zánětu zubů nebo dásní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.