Markéta Pechové (39) z Liberce si v srpnu splní sen: S jednou nohou přes La Manche | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Markéta Pechové (39) z Liberce si v srpnu splní sen: S jednou nohou přes La Manche

Svůj handicap Markéta Pechová neskrývá. O život se porvala a nyní ho žije naplno.
Svůj handicap Markéta Pechová neskrývá. O život se porvala a nyní ho žije naplno. (Foto Aha! – Jan Mikulička)

 Ve dvanácti letech přišla o nohu, lékaři ji Markétě Pechové (39) z Liberce museli amputovat ve stehně kvůli nádoru. Ani to nemoci nezabránilo. Život si ale dokázala vybojovat, a stala se i nejlepší českou dálkovou plavkyní. Čtyřicítku plánuje v srpnu oslavit zdoláním kanálu La Manche.

I po amputaci nohy se jí rakovina vrátila. Měla metastázy na plicích, díky transplantaci kostní dřeně však dokázala nemoc porazit podruhé. Během studia na střední škole pak začala sportovat.



Začala atletikou

Nejprve si potykala s atletikou – házela koulí, diskem a oštěpem. „V oštěpu jsme vyhrála mezi handicapovanými mistrovství Evropy,“ popisuje Aha! Markéta, která se přes i úspěch dala na plavání. Nejraději má kraul, ale plave také další styly. Také v dalším sportu se jí dařilo. Stovku dala pod minutu a dvacet vteřin. Na mistrovství Evropy handicapovaných skončila třikrát v první desítce. Na padesátce doplavala čtvrtá, na stovce pátá.

Plave se zdravými

Ani to Markétě nestačilo. Chtěla závodit se zdravými, a tak plave »dálku«. „Na závodech u nás jsem byla jednou první, jednou druhá a dvakrát třetí. Pět kilometrů jsem nejrychleji uplavala za hodinu a jedenáct minut,“ vypočítává.

Jde na kanál

Letos v srpnu se ponoří Markéta Pechová do mořského průlivu mezi Francií a Velkou Británií. „Už mám zamluvený termín,“ říká sportovkyně, která kromě tréninku musí jíst. Pro zdolání více než třicetikilometrového úseku se doporučuje přibrat na váze. „Člověk má pak víc tuku a není mu taková zima. Teď o Velikonocích jsem si dopřávala, přibrala jsem ale jen dvě kila,“ směje se.


První byl Venclovský
Prvním Čechem, který pokořil kanál La Manche, byl v červenci 1971 František Venclovský (1932 až 1996). V cíli pronesl legendární větu: „Já su tak ščastné!“ Od té doby zdolalo lamanšský průliv dalších bezmála třicet Čechů a Češek. Nejrychlejší ženou mezi britským a francouzským břehem je česká plavkyně Yvetta Hlaváčová, v roce 2006 zdolala kanál za 7 hodin, 25 minut a 15 vteřin.

Víte, že...
...šířka Lamanšského průlivu se pohybuje mezi 32 a 180 km? Délka činí 520 km a nejvyšší hloubka je 172 m. První kanál přeplaval za 21 hodin a 45 minut Angličan Matthew Webb v roce 1875?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.