Odhalí 500 let starou desku Litoměřického oltáře: Záchrana na poslední chvíli! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Odhalí 500 let starou desku Litoměřického oltáře: Záchrana na poslední chvíli!

Restaurovanou desku instalovala galerie před Velikonocemi.  Přímo před zraky návštěvníků vytvořil Patrik Hábl autorské plátno...  ...kterým dílo podle křesťanské tradice zakryl. Odhaleno bude dnes.  Obraz malovaný Mistrem Litoměřického oltáře kolem roku 1500.
Restaurovanou desku instalovala galerie před Velikonocemi. Přímo před zraky návštěvníků vytvořil Patrik Hábl autorské plátno... ...kterým dílo podle křesťanské tradice zakryl. Odhaleno bude dnes. Obraz malovaný Mistrem Litoměřického oltáře kolem roku 1500. (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích/Jan Brodský)

Doslova za minutu dvanáct zachránili restaurátoři více než 500 let starou desku tzv. Litoměřického oltáře. Už se téměř rozpadal. Zobrazuje Krista na hoře Olivetské a na Akademii výtvarného umění jí vrátili původní středověkou podobu. 

„Restaurátorský zásah byl na poslední chvíli. Za pár let by se nám desky rozestoupily a měli bychom těch maleb několik,“ zhodnotila vedoucí kurátorka Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích Michaela Ottová.

Malíř, který vyobrazil kolem roku 1500 spící apoštoly a modlícího se Krista krátce před zajetím na Olivetské hoře, není zcela známý. Badatelé ho označují, podle jednoho z jeho nejstarších děl, jako Mistra Litoměřického oltáře. Dílo nemá mezi dochovanými památkami deskové malby u nás obdoby.

„Nacházíme tu tolik souvislostí, že bych u něj vydržel meditovat hodinu. Je to dílo generacemi promodlené a obdivované,“ zhodnotil Martin Davídek, kněz litoměřické diecéze, pro kterou byla deska v pražské dílně vytvořena.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.