Přerov radí občanům: Udejte »svého« cikána! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Přerov radí občanům: Udejte »svého« cikána!

Jaroslav Juříček (43)„Vůbec není třeba zavírat oči před násilím. Ať to dělá kdokoliv – Rom, nebo Čech.
Jaroslav Juříček (43)„Vůbec není třeba zavírat oči před násilím. Ať to dělá kdokoliv – Rom, nebo Čech.  (: Archiv)

PŘEROV – Přerovská radnice chce zabránit rostoucí agresivitě cikánů. Město proto vyzvalo své obyvatele, aby se nebáli ohlašovat případy napadení romskými spoluobčany. Zároveň kritizuje úředníky, že jsou vůči činům romských obyvatel tolerantní.

Cikáni napadají stále víc obyvatele Přerova, romské děti nechodí do škol a nikdo s tím nic nedělá. Takový vzkaz dalo vedení města občanům a vyzývá je, aby se nebáli oznamovat případy, které mají na svědomí Romové. „Tato jednání vyvolala stupňující se agresivita a rostoucí kriminalita ze strany romských spoluobčanů ve městě. Snad nejhorší případ se stal nedávno v obchodním domě, kde byl jeden z nakupujících brutálně zmlácen skupinou Romů,“ říká primátor města Jiří Lajtoch.

Další obětí cikánů se v poslední době stal například i řidič v Kojetínské ulici, obchodníci v Čechově ulici, a muži zákona museli nedávno zasahovat také při rvačce na romské svatbě, kdy museli využít dokonce služebního psa.

Případů je podle zástupců vedení města daleko víc, lidé se ale bojí je nahlásit. „Lidé mají nejen strach nahlásit tyto činy, ale také o nich svědčit. Kde však není žalobce, není ani soudce,“ tvrdí ředitel přerovských strážníků Omar Teriaki. Město zároveň hodlá vyzvat ředitele škol, aby nebyli shovívaví vůči zameškaným hodinám u romských školáků. Pokud takové děti nebudou mít řádně omluvené hodiny, bude to mít dopad na jejich rodiče při pobírání sociálních dávek.

Zástupci romské menšiny ale odmítají, že by jejich agresivita vzrůstala. „Je to zveličené a hodně nafouknuté. Jsou to zbytečné nátlaky ze všech stran a zveličují se věci, které by se daly řešit normálně,“ říká romský aktivista Milan Klempár.

„Dohodli jsme se prozatím s policií na častějších hlídkách v ulicích Škodova, Kojetínská a Tovačovská,“ doplnil Lajtoch s tím, že město také kritizovalo okresní státní zastupitelství za to, že je vůči činům romských obyvatel tolerantní a řadu z nich odkládá či řeší pouhým napomenutím. „Jsou to obecná tvrzení, je zapotřebí probrat konkrétní věci, které má město na mysli. O nějaké toleranci ale nevím a zatím jsem žádnou kritiku neslyšela,“ říká ale šéfka přerovského státního zastupitelství Jana Staňková.

A tohle si myslí lidé:

Jaroslav Juříček (43)
„Vůbec není třeba zavírat oči před násilím. Ať to dělá kdokoliv – Rom, nebo Čech. A stát by na všechny, co nechtějí dělat, měl být daleko drsnější. Sebrat sociální dávky, donutit lidi pracovat.“

Kliknutím zvětšeteMiroslav Klapka (60)
„Určitě bych jakýkoliv podobný čin oznámil, nesnáším agresivitu a taky bych se jí nebál čelit. Mohlo by se přitvrdit, často mívám pocit, že si Romové dělají, co chtějí. Nemusejí pracovat a mají se docela dobře.“

Kliknutím zvětšeteLeoš Kranz (29)
„Rozmýšlel bych se někoho udat, mám ženu a malého kluka. Kdybych cítil ohrožení, měl bych s tím docela problém. K Romům by se mělo přistupovat stejně jako k ostatním. Nic nepromíjet, ani nedělat ústupky.“

31.8.2007

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.