Statečná Terezka (11): 18 operací kvůli srdeční vadě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Statečná Terezka (11): 18 operací kvůli srdeční vadě!

2018 Terezka vždy toužila po zvířecím kamarádovi. Přání se jí splnilo o Vánocích, dostala fenku Belinku.
2018 Terezka vždy toužila po zvířecím kamarádovi. Přání se jí splnilo o Vánocích, dostala fenku Belinku. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, ara)

Na první pohled je Terezka (11) milá a usměvavá dívenka. Sotva by někoho napadlo, že žije jen s půlkou srdíčka a co zatím nejvíce v životě poznala, jsou nemocnice. Nedávno se jí přitížilo a musela podstoupit už osmnáctou operaci!

Žíly má rozpíchané od kanyl, přesto pokaždé vchází do nemocničních sálů s úsměvem. „Po všem, co zažila, by se měla schovávat před bílými plášti, ale ona je tak statečná,“ říká Aha! maminka Terezky Soňa Kodýdková. Dívenka s úsměvem přikyvuje.

Těžký život
Rodině se nežije lehce. Jen léky stojí měsíčně až 10 tisíc. Tátu Terezka skoro nevidí, jezdí za prací, aby se o své blízké mohl postarat. Maminka věnuje veškerý čas dceři. Ještě nedávno zvládala dívenka krátkou cestu do školy. Nyní už po pár desítkách metrů musí odpočívat. Staré auto se jim rozpadá. Rodina marně žádala o příspěvek. „Prý má Terezka zdravé ruce i nohy, tak nemá nárok. Přitom je denně ohrožena na životě. Nyní zkoušíme nové léky na hypertenzi, jsou ale jen pro dospělé. Čekáme, jestli dostaneme výjimku. Místo aby je automaticky pacientům dali a mohlo se jim ulevit,“ posteskla si Terezčina maminka.


Špatná pomoc
Právě v takových případech vnímá, jak je systém pomoci pro některé pacienty u nás špatně nastaven. Terezka má spoustu přání, o mnohých si může nechat jen zdát. Patří mezi ty děti, na které lidé sbírají plastová víčka. „Je to smutné, právě díky dobrým lidem se držíme nad vodou. Snaží se nám v rámci svých možností pomoci a já jsem všem neskutečně vděčná,“ řekla Aha! maminka Terezky.

Chcete Terezce pomoci?
Pomoc statečné Terezce už rok zprostředkovává přes svůj účet nadace Srdce pro Strakonice. Dívence můžete přispět na léky a pomůcky na čísle účtu 1048997000/2700 a do poznámky připište slovo Terezka.

Co se stalo
Terezčin boj o život začal už pár dní po narození. Zkolabovala a lékaři zjistili, že má jen polovinu srdce. Nevyvinula se jí levá síň a část levé komory. Navzdory prognózám statečná holčička přečkala všechny operace. Dostala náhradní chlopeň. „Má také uměle dodělaný krevní oběh. Krev jí teče samospádem do plic. Ve hře je i transplantace, ale na ni musí být v dobré kondici. V současné době nám dělají největší problém plíce,“ řekla Soňa Kodýdková. Terezka má také v bříšku voperovaný kardiostimulátor.

Víte,že...
...kilogram plastových víček (asi 200 kusů) se vykupuje jen za 5,50 koruny.
...za velký odpadkový pytel plný víček je přibližně 75 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.