Bílá žaluje Česko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Bílá žaluje Česko!

Divadlo Ta Fantastika, které patří Lucii Bílé, žaluje stát.
Divadlo Ta Fantastika, které patří Lucii Bílé, žaluje stát.

PRAHA – Soukromá divadla se bouří! V Česku jsou podle nich nerovné podmínky pro divadelní podnikání. A rozdávání grantů je neprůhledné a nespravedlivé. Jejich hlasem včera promluvil spolumajitel pražského divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl.


Divadla se bouří kvůli grantům

Ten dokonce podává na Česko žalobu u evropského arbitrážního soudu! A má důvod. Jeho divadlo, které vlastní také populární zpěvačka Lucie Bílá, letos nemá dostat ani haléř.

Podle divadla Ta Fantastika jsou v Česku nerovné podmínky pro divadelní podnikání, což je potřeba změnit. „Nejde nám ani tak o peníze, ale o princip. Když se rozdávání grantů mohou zúčastnit i soukromá divadla, není důvod, aby jedno peníze dostalo, a druhé ne,“ uvedl včera Petr Kratochvíl. „My podnikáme, takže jsme nikdy s granty nepočítali. Ale když jsme zjistili, že se grantového řízení účastní i jiné obchodní společnosti, zažádali jsme také. Nic jsme ale nedostali,“ řekl.

Kliknutím zvětšetePodle něj je třeba podmínky pro divadelní podnikání změnit, pomoci má žaloba na Česko, která už leží u Evropského soudu. Ta vyděsila pražské radní, kteří reagovali pozastavením grantů na příští rok a mobilizují právníky. To však uvede do finanční nejistoty jiná divadla, která na grantech visí. „V situaci, kdy České republice hrozí arbitráž, si nemůžeme dovolit pokračovat v rozdělování grantů stávajícím způsobem,“ vysvětlil pražský radní Milan Richter. „Na novém systému udílení grantů pracujeme již několik měsíců a o financování pražských divadel budeme ještě dále diskutovat,“ pokusil se uklidnit rozzlobená soukromá divadla. Kratochvíl kritizuje systém přidělování grantů už dlouho. V březnu proti němu vystoupil spolu s Janem Hrušínským z Divadla Na Jezerce, Jankem Ledeckým z Divadla Kalich a Divadlem Radka Brzobohatého. V rámci grantového řízení letos komise rozdělila 83 milionů korun.

Kdo například letos dostal grant?

Strašnické divadlo – 2 000 000 korun
Divadlo Ungelt – 1 900 000 korun
Divadlo u Anděla – 1 200 000 korun
Divadlo Lyra Pragensia – 800 000 korun
Malé Vinohradské divadlo – 600 000 korun
Divadlo Rubín – 500 000 korun
Divadlo Viola – 500 000 korun
Divadlo Buchty a loutky – 500 000 korun
Divadlo Continuo – 350 000 korun


Autor: (ex)

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.