ESA a NASA nabízejí práci snů: 142 tisíc měsíčně za nicnedělání! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

ESA a NASA nabízejí práci snů: 142 tisíc měsíčně za nicnedělání!

Subjekty jedí, vyměšují i provádějí hygienu vleže, hlavou mírně dolů.
Subjekty jedí, vyměšují i provádějí hygienu vleže, hlavou mírně dolů. (Foto ESA)

Fandíte vědě a kosmonautice, avšak nemáte potřebnou kvalifikaci? Nevadí, můžete přispět i tak. A nemusíte ani vstát z postele. Vlastně nesmíte! A to celé dva měsíce v kuse.

Je to zvláštní pracovní nabídka. Obvykle se na pozicích s takovým platem vyžaduje pracovitost a odolnost proti stresu. Evropská vesmírná agentura (ESA), jejímž členem je i Česko, však nabízí v přepočtu 142 tisíc korun měsíčně za nicnedělání. „Žádný stres: vaření, praní, práce ani studium – o to se 89 dní nemusíte starat,“ stojí v inzerátu poptávajícím »pozemní astronauty«, vlastně spíš postelové povaleče.
Jedinou nevýhodou je, že si musíte nechat zdegenerovat tělo. „Zkoumáme atrofování svalů způsobené stavem beztíže i další zátěže, jako je osamění a pobyt v omezeném prostoru,“ vysvětluje Jennifer Ngo-Anh z ESA.


Gravitaci vědci zrušit neumějí, ale pomáhají si jednoduchým trikem: vleže se daleko méně prokrvují nohy, prostě tam krev tíhou nedoteče. Dva měsíce ve vertikální poloze, respektive s hlavou mírně dolů, mají na krevní oběh či svaly podobný efekt, jaký zažívají astronauti. Proto taky na oběžné dráze musejí pravidelně cvičit.
ESA a NASA zkoumají možnosti, jak nutné pobyty ve vesmírné posilovně zkrátit. „Poprvé k takové studii přidáme centrifugu, testujeme, zda umělá gravitace – odstředivá síla – může zabránit fyziologickým změnám v beztížném prostředí,“ vysvětluje Jens Jordan, šéf Institutu vesmírné medicíny.


Pokusné subjekty stráví každý den půl hodiny na centrifuze, ale žádné »divočině« jako na pouti, má spíš rychlost kolotoče. A také musejí podstupovat mnoho testů včetně odběrů krve. Jinak si můžou pořád číst, sledovat seriály nebo i přijímat návštěvy.
První tucet se od pondělka připravuje a za týden zaujme své pozice ležmo. Po 60 dnech následují dva týdny intenzivní rehabilitace. Další subjekty ale agentury shánějí do následujících turnusů.

Hledá se povaleč/ka
Trvání: na dobu určitou (září – prosinec 2019)
Místo výkonu »práce«: Kolín nad Rýnem
Finanční ohodnocení: 5500 €/měsíc
Benefity: masáže, fyzioterapie, jízda na centrifuze, získáte informace o svém zdraví
Kvalifikace: nulová
Jazyky: němčina na komunikační úrovni
Zdravotní stav: dobrý, zdravá hmotnost, nekuřák
Věk: 24 – 55 let
Další požadavky: výška 153 – 190 cm
Více na www.dlr.de/me

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.