Gauner, Konor, Irr a Dag - Nejstatečnější psi roku: Co všechno dokázali, koho zachránili? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Gauner, Konor, Irr a Dag - Nejstatečnější psi roku: Co všechno dokázali, koho zachránili?

Irr neomylně našel ztracenou holčičku.
Irr neomylně našel ztracenou holčičku. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Nezištnou lásku a oddanost dávají člověku hafani hrdinové. Nehodnotí, je-li třeba, pomohou. Odvážné srdce bije i v tom nejmenším psíkovi. Deny, Gauner, Irr, Konor, Dag – to jsou vítězové ankety Statečné psí srdce za rok 2018.

Ocenění In memoriam Spící srdce v devátém ročníku ankety získal německý pinč Deny. Jeho páníček Michal Koreň (28) z Ostravy by možná už nežil, nebýt malého trpělivého, statečného a láskyplného pejska. Michalův táta byl těžký gambler, alkoholik a násilník. Malý hoch se musel dívat na to, jak bije mámu. Když mu bylo pět, otec prohrál jejich byt v automatech a rodiče se rozvedli. Pak bylo chvíli líp, ale složitý život nakonec strhl k alkoholu i Michalovo matku. Zadlužila se a znovu, přišli o střechu nad hlavou. „Byla to velká noční můra,“ vzpomíná Michal.

Pomohl věrný kamarád

V jedenácti letech dostal Michal Denyho. „Když mi bylo nejhůř a uvažoval jsem i o tom, že by bylo nejlepší se vším skoncovat, vždy mi pomohl,“ říká s vděčností. Takových situací bylo v Michalově životě mnoho. Jedna za všechny: „Matka ožralá, napadl mě její přítel. Třískl mi dveřmi o obličej, ulomil mi zub. V tu chvíli byl Deny nenahraditelý. Mohl jsem ho obejmout, vybrečet se u něj. Někdy byl možná až chudáček, pořád jsem ho tiskl. Neumím si představit, že bych bez něj pokračoval v takovém životě,“ vypráví Michal.

Vzkaz do nebe

Po boku stál Deny Michalovi věrně 17 let. Letos v lednu odešle do psího nebe. Bylo to poprvé, kdy svému páníčkovi nepřinesl úlevu a radost. „Naučil mě milovat, odpouštět a tolerovat. Denisku, jestli mě slyšíš, děkuju za všechno a doufám, že se ještě někdy setkáme,“ vzkazuje Michal svému oceněnému příteli.

Záchranný čin neslužebních psů – laiků

Konor zahnal medvěda

Německý ovčák Konor zachránil Jozefa Adamčíka (37) z Košic ve slovenském lese před medvědicí. Jozef sbíral houby a Konor šel s ním. Pak ale začal neklidně popocházet a odběhl. Najednou Jozef viděl jak za Konorem běží medvěd. „Dal jsem se na útěk. Nikdy nezapomenu, jak jsem manželce volal, že Konora sežral medvěd,“ vzpomíná Jozef. Pak přišel ještě jeden šok. Asi po hodině se jako zázrakem z lesa vynořil Konor, celý od bláta, ale živý.

Záchranný čin služebních psů

Důvěra v Irra se vyplatila

Díky německému ovčákovi Irrovi (8) mělo šťastný konec pátrání po handicapované dívence (9), která zmizela loni v červnu z vodáckého kempu ve Slaníku na Strakonicku. Na její stopu nasadil psovod Josef Kubička Irra. Přestože kolemjdoucí tvrdili, že směrem, kterým pes vyrazil, nikdo není, svému čtyřnohému parťákovi důvěřoval a vyplatilo se. Stopu sledoval asi kilometr a půl. Za houštím u řeky ve vysoké trávě dívenka seděla a plakala.

Víte, že...

...anketu Statečné psí srdce vyhlašuje časopis Psí kusy ve spolupráci se záchranářským magazínem Rescue report a letos se uskutečnil již 9. ročník?

Výzva

Znáte nějakého psího hrdinu, který zachránil člověka nebo mu pomáhá? Napište na: aha@aha.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.