Zoufalí lidé z Hodonína: Domy jim praskají! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zoufalí lidé z Hodonína: Domy jim praskají!

Na některých domech hodonínského sídliště Bažantnice je vidět rozsáhlé praskliny.
Na některých domech hodonínského sídliště Bažantnice je vidět rozsáhlé praskliny. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk )

Domy se jim naklánějí jako v hororu. Byty mají plné prasklin. Lidé ze sedmnácti činžáků z 50. let minulého století na sídlišti Bažantnice v Hodoníně mají strach, co bude dál. Nejraději by se hned odstěhovali.

„Kdybych mohla, okamžitě se stěhuji. Nemám ale na to peníze. Z domu mám špatný pocit,“ říká mladá maminka jednoho z nejvíce narušených staveb v ulici Křičkova. Podobně smýšlejí i ostatní. „Před sedmi lety byl tento byt v havarijním stavu. Nedalo se v něm bydlet. Proto jsem ho opravoval. Teď je na tom ještě hůř. Je plný prasklin a naklání se. Jen na ploše obýváku je výškový rozdíl v podlaze sedm centimetrů. Akorát jsem začal s novými opravami,“ popisuje Martin Malinka (31).

Domy jsou již 12 let svázány ocelovými pruty. „Byla to reakce na tehdejší geologický průzkum. Dvě budovy musely být přesto zbourány,“ zavzpomínal tehdejší radní Jiří Janda (54, Nestraníci). Nyní prasklin ale opět přibývá.
Radnice nechala provézt nový průzkum. „Asi 17 bytových domů leží na jednom ze zlomů Vídeňské pánve. Budou potřebovat sanaci. Hodonín chce problém obyvatel řešit ve spolupráci se státem,“ uvedl mluvčí radnice Josef Horníček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.