Průzkum o Češích: Zranění a úraz? Neřešíme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Průzkum o Češích: Zranění a úraz? Neřešíme!

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Profimedia)

Češi nejsou připraveni na možnost, že by se mohli vážně zranit. Vůbec na to nemyslí, nebo spoléhají, že by peníze získali z pojištění viníka či zaměstnavatele. 

Každý šestý tvrdí, že se o něj v nejhorším postará partner, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK. Na své úspory spoléhá každý desátý. „Alarmující je domněnka, že lidé mají naspořenou dostatečnou částku, aby jim případné zranění pokryla. Při vážném zranění totiž hovoříme i o několikaměsíčním výpadku příjmu a nákladech na léčbu,“ uvedl Tomáš Beck z Vindicie, která se zabývá odškodněním.

Věříme, nebráníme se

Ohledně odškodného za úraz panuje řada mýtů. „Ví se, že odškodné zahrnuje bolestné a náhradu ušlé mzdy. Ale už jen polovina respondentů ví, že má v případě úrazu právo na kompenzaci ztížení společenského uplatnění. To přitom zpravidla bývá daleko vyšší než právě bolestné,“ upozornil Beck. Češi také často nevědí, že odškodnění zahrnuje doživotní renty či náhradu hmotné škody. V případě nespravedlnosti se většinou nebrání. Například dva lidé ze tří plně spoléhají na verdikt lékaře a nezpochybňují ho. Právě alternativní posudek může následně znamenat daleko vyšší odškodnění.

Víte, že...

...nejvíce Čechů se obává dopravních nehod? 42 % respondentů uvedlo, že z nich má velký strach. Nejmenší obavy máme z úrazu ve škole, na sportovišti či z pochybení lékařů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.