Nalezenec dvakrát přežil těžký úraz: Badův psí život trvá už 20 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nalezenec dvakrát přežil těžký úraz: Badův psí život trvá už 20 let!

Bad
Bad (Foto Aha!: Romana Vébrová, archiv Marie Lomberské)

Úžasný příběh prožívá kříženec Bad (20) z Plzně. Z útulkového nalezence se stal milovaným členem rodiny. Zotavil se z vážného úrazu, po dalším, kdy ochrnul, se rozchodil, a užívá si báječný psí důchod.

Start do života neměl pejsek snadný. „Byly jsme s dcerou na veterině s našimi dvěma psy a paní tam přivedla chlapečka se štěňátkem v dlaních. Tvrdil, že ho našel,“ popisuje majitelka Bada Marie Lomberská (75). Pejsek skončil v útulku, ale dcera paní Lomberské na něj nemohla zapomenout. Po dvou měsících tak u ní malý nezbeda získal nový domov a dva psí parťáky.

Zbitý kvůli vášni
Badík má ale odmala slabost pro psí slečny, a to se mu stalo málem osudným. „Bylo mu třináct, dcera ho brala na jízdárnu a on odběhl k bezdomovcům, kteří přebývali v lese a měli fenku. Vrátil se polomrtvý, nevíme, jestli ho někdo zmlátil, nebo ho srazilo auto,“ vzpomíná majitelka.

Pod kopyty koně
Ze zranění se zotavil, ale před čtyřmi lety se nešťastně připletl ke koni a ten na něj šlápl. „Poranil mu páteř a Bad ochrnul na zadní tlapky. S mužem jsme už byli v důchodu, tak jsme ho vzali k nám. Denně ho masírovali a dostal vozík. Čile se s ním venku proháněl,“ popisuje chovatelka.

Zázračné zotavení
Po půlroce se stal zázrak. „Badovy zadní tlapky začaly reagovat a postupně se zase rozchodil. Sice hůř, ale procházky a venčení zvládá. Je to náš hrdina. I neduhy se mu vyhýbají. Věkem už sice špatně slyší a vidí, užívá léky na srdíčko, ale chuť do života a k jídlu má stále,“ usmívá se majitelka.

Veterinářka Dagmar Caltová: Naprosto výjimečný věk
„Ve své praxi jsem takhle starého pejska ještě nezažila, je to naprosto výjimečný věk. Badík je psí stařeček ve výborné kondici. Celý život měl skvělou péči v rodině a hlavně byl a je milovaný, a to je nesmírně důležité,“ řekla veterinářka Dagmar Caltová.

114 lidských let?
K přepočtu psího věku na ten lidský slouží různé převodníky. Od dříve tradovaného, že jeden psí rok je sedm lidských, se již upustilo. Podle tabulek by tak střednímu kříženci Badovi bylo jako člověku mezi 107 a 114 lety.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.