Děsivé svědectví z „věžáku smrti“: Nechtěla, abych slyšela, jak umírá | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Děsivé svědectví z „věžáku smrti“: Nechtěla, abych slyšela, jak umírá

Gloria Trevisan s matkou.
Gloria Trevisan s matkou. (Gloria Trevisan Instagram)

Je to více než rok, kdy Londýn zažil požár 24patrové bytové věže Grenfell Tower, při kterém přišlo o život 72 osob. Mezi mrtvými byla i Gloria (†26), která v době neštěstí volala své matce Emanuele Disarové , která promluvila o hrůzách ve „věžáku smrti“.

Jen těžko popsatelné chvíle musela prožívat matka mladé Glorie, která několikrát volala své matce, aby ji informovala o tom, co se děje. Poslední telefonát se uskutečnil ve 3:45 ráno, trval 22 minut. Poté se Glorie s matkou rozloučila a rozhovor ukončila, protože nechtěla, aby její matka slyšela, jak umírá.

"Uvědomila jsem si, že už nemají naději na záchranu. Gloria mi řekla: 'Skočím z okna. Oheň je všude, už jen čekáme.' V jednu chvíli pak ale tvrdila, že oheň přichází i zvenku a zachvátil okno," popsala podle webu tn.nova.cz Emanuela vyšetřovací komisi.

Podle Gloriiny matky si dcera prošla stavy od paniky přes hrůzu a starost až po rezignaci. Poslední rozhovor byl velmi bolestný, Gloria telefonát ukončila, aby její matka neslyšela, jak ona umírá. "Říkala, že nechce, abych slyšela, jak křičí. Také chtěla omdlít, aby nic necítila," svěřila se Emanuela.

Nejtragičtější požár v Británii od konce druhé světové války vyvolal v Británii debatu o sociální nerovnosti a zanedbávání sociálního bydlení. Příčinou byl pravděpodobně přehřátý motor nebo výměník chladničky. Glorii i jejího přítele Marca Gottardiho lékaři identifikovali díky záznamům od zubaře. Vzhledem k počtu obětí se budově Grenfell Tower přezdívá „věžák smrti“.

 

 Takhle to vypadá ve vyhořelém výškovém domě v Londýně:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.