Dagmar Kocmichová (42): Porod o 12 týdnů dřív! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dagmar Kocmichová (42): Porod o 12 týdnů dřív!

Michael nevážil ani kilogram. Proto strávil téměř tři měsíce v péči lékařů podolské porodnice. Rodiče ho pravidelně navštěvovali.
Michael nevážil ani kilogram. Proto strávil téměř tři měsíce v péči lékařů podolské porodnice. Rodiče ho pravidelně navštěvovali. (Foto Aha! – David Zima, Nadační fond MaMiNa)

Radost z očekávání miminka se změnila ve strach nejen o život svůj, ale především nenarozeného děťátka. Takové okamžiky si prožila Dagmar Kocmichová (42) z Kosmonos. Michael, dnes tříletý, musel na svět o 12 týdnů dříve. A bylo to 26 minut před dvanáctou...

„Měla jsem rodit v květnu 2016, ale už na konci ledna mi začaly otékat nohy. Příliš pozornosti jsem tomu nepřikládala. Za měsíc mi nohy natekly ještě více. Při běžné lékařské prohlídce mi doktor naměřil vysoký krevní tlak a zjistil mi nadměrný výskyt bílkoviny v moči. Tím to vlastně celé začalo,“ svěřuje se Dagmar.


Následoval rychlý převoz z Mladé Boleslavi do Ústavu pro péči o matku a dítě (ÚPMD) v Praze. „Tam mi lékaři zjistili, že mám preeklampsii neboli těhotenskou toxikózu a HELLP syndrom,“ líčí Dagmar. V obou případech se přitom jedná o závažné komplikace těhotenství, v rámci kterých dochází u maminky k selhávání orgánů, nejčastěji ledvin a jater.



Ráz na ráz

„Ve 13 hodin mě přivezli do Podolí a ve 23.34 už Michael přišel na svět císařským řezem. Bylo to tehdy hodně kritické,“ vzpomíná maminka na neveselé okamžiky. Ve 28. týdnu těhotenství, kdy se narodil, mají děti už běžně vážit přes jeden kilogram. „On ale měl pouhých 830 gramů a měřil 33 centimetrů,“ vzpomíná Dagmar na následky nedostatečné výživy miminka v důsledku jejích zdravotních komplikací.



Oboustranná kýla

A aby komplikací nebylo už tak dost, kromě toho, že se Michael narodil s nedovyvinutými plícemi, stihla ho oboustranná tříselná kýla. V ÚPMD si musel poležet 89 dní, kdy za ním prakticky den co den Dagmar se svým přítelem jezdila. „Spočítali jsme si, že jsme tam a zpět najezdili šest tisíc kilometrů. Vždy pro mne bylo těžké odjíždět, ale doma jsem měla už desetiletého Honzíka a musela jsem se starat i o něj,“ dodává maminka. Naštěstí se vše špatné v dobré proměnilo a když Michaela pustili z podolské porodnice domů, vážil přes dva kilogramy.


Obavy, obavy, obavy...
„Když mne do podolské porodnice vezli, přiznám se, že jsme ještě neměli vymyšlené ani jméno,“ svěřuje se Dagmar. Zato když Michaela konečně propustili domů, čekal na něj kromě natěšených rodičů a staršího sourozence i plně vybavený pokojíček. „Jen všechno oblečení mu bylo veliké, jak byl malinký. Ale dnes by málokdo řekl, že je nedonošený,“ usmívá se maminka.


Podolská »nedonošeňátka«
Spolu s dalšími dvěma maminkami je Dagmar Kocmichová zakladatelkou Nadačního fondu MaMiNa, který vznikl na podporu miminek na oddělení neonatologie v ÚPMD. „Nápad vznikl náhodou. S Michaelou Drobnou, které se v Podolí narodila holčička o dvě hodiny později než Michael, zrovna tak nedonošená, jsme se skamarádily a domluvily, že bychom podolské porodnici chtěly poděkovat za to, že se nám lékaři a sestry postarali o děti,“ popisuje. Snaží se proto získávat peníze pro další zkvalitnění péče o miminka, která přišla na svět dříve. Pokud byste »nedonošeňátkům« chtěli radost udělat i vy, můžete přispět na transparentní účet: 1024823938/6100. Více na: www.nfmamina.cz



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.