Doktor oplodňoval vajíčka vlastním spermatem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Doktor oplodňoval vajíčka vlastním spermatem!

Klinika Blijdorp je už roky zavřená.
Klinika Blijdorp je už roky zavřená. (Foto Profimedia.cz)

V Nizozemsku panuje doposud nepoznaná horečka. Stále více a více lidí se objednává na DNA testy. Důvodem je, že doktor Jan Karbaat (†89) na klinice asistované reprodukce použil svoje vlastní sperma místo toho od dárců a oplodnil tak přes 200 žen.

Šílenství nastartoval výsledek soudu v Rotterdamu, který uznal žalobu prvních 22 lidí proti klinice Blijdorp ve městě Barendrecht. Ti teď budou mít právo srovnat své DNA s genetickou informací dr. Jana Karbaata. Ten zemřel v dubnu 2017, vždy odmítal vinu, a dokonce se nehodlal nijak zapojit do spolupráce jak s vyšetřovateli, tak s dotčenými rodiči či jejich už v některých případech dospělými dětmi. Jeho DNA se naštěstí podařilo včas odebrat z jeho zubního kartáčku. Jedna z obětí Karbaatova vysoce nemorálního počínání Merel-Lotte Heijová u soudu řekla : „Každé dítě má právo vědět, odkud pochází a kdo jsou jeho biologičtí rodiče.“

Jan Karbaat

Začátky řádění dr. Karbaata nejsou známy, protože do roku 2004 platil v Nizozemsku zákon, že děti z umělého oplodnění nemají právo znát své biologické rodiče. Jisté ale je, že v roce 2017 byla provedena první série klinických testů, které s vysokou pravděpodobností prokázaly, že 47 dětí v sobě nese genetickou informaci Karbaata. Doktor zemřel měsíc předtím, než první žaloba zamířila k soudu. Klinika byla ale pro jistotu už v roce 2009 zavřena, protože její představitelé začali mazat databáze a ničit důkazy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.