Rádce Aha!: Čím okouzlit partnera na Valentýna? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Rádce Aha!: Čím okouzlit partnera na Valentýna?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (De´Longhi)

Zítra je Den svatého Valentýna! A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám několik receptů na romantické a lahodné valentýnské pohoštění, po kterém se bude vaše drahá polovička olizovat...

Tlumené světlo, mihotající se plamínky svíček, lahev dobrého vína a skvělá večeře. A na závěr nechybí sladká tečka! Takový je ideální svátek všech zamilovaných s dobrým a doma uvařeným jídlem. Ačkoli zamilovaní chodí na Valentýna často do restaurací, v posledních letech je stále populárnější vychutnat si romantické jídlo přímo doma. „Romantické dobroty se nemusí omezovat pouze na večeři. Můžete začít kdykoliv – třeba pohádkovou snídaní do postele,“ radí Kristýna Hrubčíková z portálu Receptyschuti.cz. Skvělé jsou například palačinky s dobrým džemem a šlehačkou.

Valentýnské menu by mělo být speciální, ale zároveň by mělo vyžadovat minimum přípravy před samotným servírováním.

Galetka s jahodami 
a bazalkovým cukrem

POTŘEBUJETE: Na těsto – ◆ 170 g hladké mouky ◆ 25 g moučkového cukru ◆ 105 g vychlazeného másla ◆ špetku soli ◆ 55 ml ledové vody Náplň – ◆ 350 g jahod ◆ 70 g třtinového cukru ◆ pár kapek vanilkového extraktu ◆ 2 lžíce kukuřičného škrobu. Na posypání a na potření – ◆ 4 lžičky třtinového cukru ◆ 1 vejce Na bazalkový cukr – ◆ 100 g cukru ◆ hrst bazalkových lístků

POSTUP: V míse si promícháme mouku a moučkový cukr se špetkou soli. Poté přidáme na kostky nakrájené vychlazené máslo a zapracujeme tak, aby se máslo zcela rozdrobilo, ale nezahřálo. Přidáme studenou vodu a těsto co nejrychleji zpracujeme. Poté zabalíme do potravinové fólie a necháme minimálně hodinu v lednici. Jahody nakrájíme na menší kousky, přidáme cukr, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. Vše dobře promícháme. Když máme těsto dostatečně vychlazené, rozdělíme si ho na 2 díly. Každý díl rozválíme na tenké kolečko (průměr cca 30 cm), naplníme polovinou náplně zhruba 5 cm od okrajů. Okraje postupně přehýbáme, aby náplň nevytekla, a následně je potřeme rozšlehaným vejcem a galetku včetně okrajů posypeme třtinovým cukrem. Pečeme 30 – 35 minut při 180 °C. Bazalkové lístky rozmixujte dohladka s cukrem a upečené galetky jím posypejte.

Další recepty najdete v tištěné verzi Aha!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.