Bránil rozhlas během sovětské okupace: Karel Lánský (†94), smrt hrdiny srpna 1968 | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Bránil rozhlas během sovětské okupace: Karel Lánský (†94), smrt hrdiny srpna 1968

Přijímá Řád bílého lva od prezidenta Miloše Zemana.
Přijímá Řád bílého lva od prezidenta Miloše Zemana. (Foto: Martin Sekanina)

 Osm dní bránil vysílání rozhlasu před sovětskými okupanty, dokonce zřídil náhradní ředitelnu přímo ve svém bytě. Za to redaktor Karel Lánský (†94) dostal loni i nejvyšší vyznamenání – Řád bílého lva. Zemřel minulý pátek.

Karel Lánský toho ale za svůj život prožil mnohem více. Narodil se roku 1924 do chudých poměrů ve Staňkově na Domažlicku. S mladším bratrem ho vychovávala pouze matka, otec o rodinu neměl zájem. Po začátku druhé světové války odešel do učení do Prahy. Když se v roce 1943 vyučil, byl totálně nasazen ve Waltrovce, kde demontoval motory. V roce 1945 se účastnil Pražského povstání a byl členem revolučních gard.


Šéf zpravodajů
Když se v roce 1968 uvolňovaly poměry, podařilo se mu jako nekomunistovi získat místo v rozhlase, kde vedl zahraniční zpravodaje. Před 21. srpnem se akorát stihl vrátit ze stáže v britské BBC. „Z lidí, kteří byli přítomni a měli jsme navzájem sobě důvěru, se ustavila taková trojka, která fakticky rozhodovala o dalších krocích rozhlasu,“ popsal Lánský pro projekt Paměť národa. Jeho cílem bylo zabránit okupantům a kolaborantům převzít nad rozhlasem kontrolu a odvysílat prohlášení ve prospěch cizích vojsk. Naopak i díky Lánskému se do éteru dostalo usnesení ústředního výboru KSČ, který příjezd vojsk označil za okupaci.

Živil se rukama
Lánský pak pomáhal organizovat síť tajných studií, která po obsazení hlavní budovy na Vinohradské převzala vysílání. Ta se řídila z jeho nedalekého bytu. Celý vzdor trval osm dní. Poté musel Lánský rozhlas opustit. „Ani pro poslední výplatu jsem nesměl sám do budovy,“ vzpomínal. „Dělal jsem dělníka déle než všichni naši dělničtí prezidenti,“ smál se. Po roce 1989 se ještě na dva roky do rozhlasu vrátil a vedl zahraniční vysílání Radia Praha. Loni v říjnu převzal na Pražském hradě nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva. Minulý pátek zemřel, informoval včera Radiožurnál.

Lustigovo školení
Po druhé světové válce Lánský vedl skupinu studentů na uhelnou brigádu na Mostecku. Bylo tam i deset Židů, kteří se vrátili z koncentračních táborů, mezi nimi i budoucí spisovatel Arnošt Lustig (†84). „Tady jsem dostal první školení proti antisemitismu,“ vzpomínal Lánský, který se teprve tehdy dozvěděl, jaké hrůzy si Židé za války prožili.

Komunisty prohlédl
V roce 1945 vstoupil do komunistické strany. Našel si zaměstnání na ústředním výboru Českého svazu mládeže a v únoru 1948 agitoval a seznamoval občany s výsledky jednání Klementa Gottwalda (†56) a prezidenta Edvarda Beneše (†64). Jenže s postupem času byl k činnosti strany stále kritičtější a v roce 1961 byl z KSČ vyloučen.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.