Co vám říkají bolavé klouby? Může to být i vážné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co vám říkají bolavé klouby? Může to být i vážné!

 (Shutterstock)

O bolestech kloubů se dnes mluví často, díky tomu, jak populace stárne, se potíže přicházející s věkem týkají stále většího procenta lidí. Sužují však i mladší ročníky, zejména jedince, kteří klouby nadměrně zatěžují. Příčiny ale mohou být na první pohled i hůře rozpoznatelné a nemusejí ani souviset s pohybovým aparátem.

K známým příčinám bolesti kloubů patří nadváhy, která jejich kondici rozhodně neprospívá, a úraz, který zvyšuje riziko vzniku artrózy i dlouho po té.

Stručně lze konstatovat, že klouby bolí po zranění, při zánětu, opotřebování, přechodně i po nadměrné zátěži (ta však záhy odezní). Mezi nejčastější onemocnění kloubů patří artritida a artróza. Bolest ale může mít i jiné příčiny.

CO VÁM CHYBÍ

Skutečnost, že vás už zase bolí klouby po celém těle, může být způsobena nedostatkem pro tělo důležitých látek, např. základního vitamínu C nebo vápníku. Chybějící céčko signalizuje také celková únava, zápach z úst, modřiny, padání vlasů a další. A nedostatek vápníku se projevuje také lámáním nehtů, nespavostí nebo svěděním kůže. Je hlavním rizikovým faktorem pro vznik osteoporózy, která se projevuje řídnutím kostní tkáně.

KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA

Jsou ale případy, kdy bolest kloubů s potížemi pohybového aparátu přímo nesouvisí. Týká se to např. chřipky, která se v počáteční fázi hlásí i bolestmi kloubů a svalů provázenými horečkou, bolestí hlavy a celkovou slabostí. Dalším případem tohoto typu je klíšťová encefalitida, i tu provázejí bolesti kloubů. Toto onemocnění bývá ve svých počátcích s chřipkou často zaměňováno podobně jako žloutenka (hepatitida). Žloutenka se kromě bolesti kloubů hlásí nechutenstvím, únavou, slabostí, nevolností, zažívacími obtížemi a později se může dostavit i horečka.

CROHNOVA CHOROBA

To není všechno, co může signalizovat bolest kloubů. Může provázet také onemocnění trávicího ústrojí. Objevuje se např. u tzv. Crohnovy choroby, chronického zánětlivého onemocnění, které se typicky hlásí průjmy, bolestí břicha a poruchou trávení, k těmto projevům se pak přidávají horečka, celková únava a hubnutí a kromě bolesti kloubů např. také kožní vyrážka. Mezi další možné příčiny bolesti kloubů patří dále Bechtěrevova choroba, dna, revmatická horečka, lupénka, leukémie a další.

ARTRÓZA A ARTRItIDA

Tyto dvě nemoci se často zaměňují. I když se mohou projevovat podobně – bolestmi, otoky apod., jedná se o různá onemocnění způsobená rozdílnými příčinami.

Artritida (revmatoidní artritida) je prvotně zánětlivé onemocnění, kdy dochází k zánětu v oblasti kloubů a k jejich degeneraci. Nesouvisí s nadměrnou zátěží kloubů, zraněním či opotřebením, souvisí s dědičností, může být autoimunního původu.

Artróza (osteoartróza) je degenerativní onemocnění, označuje opotřebení kloubu provázené úbytkem chrupavky. Je důsledkem nadměrného přetěžování kloubů.

Déletrvající bolest kloubů, která nemá jasnou příčinu (např. skládání uhlí nebo okopávání záhonů), není dobré podceňovat, posoudit by ji měl lékař. Na tu, která se dostaví bezprostředně po zátěži, je pak možné jednorázově užít lék proti bolesti, k dispozici jsou také přípravky v podobě mastí či gelů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.