Úspěch chovatelů v olomoucké zoo: Mají už 321 mláďat oryxů | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Úspěch chovatelů v olomoucké zoo: Mají už 321 mláďat oryxů

Oryxí slečna Bedřiška byla posledním mládětem, které se v olomoucké zoo narodilo na konci roku 2018.
Oryxí slečna Bedřiška byla posledním mládětem, které se v olomoucké zoo narodilo na konci roku 2018. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Jedna za druhou přivádí v těchto dnech na svět mláďata samice oryxů jihoafrických v olomoucké zoo na Svatém Kopečku. Začalo to Bedřiškou, která se narodila jako poslední mládě loňského roku, po ní, jako první mládě roku přišel na svět Matěj a už mají další »bratrance a sestřenice«.

Samice se páří všechny ve stejnou dobu na jaře, kdy je ošetřovatelé vypouští do volného výběhu. Zima je pak obdobím, kdy se rodí mláďata. „Tím, že mají přibližně stejnou dobu páření, je pak logicky shodná i doba porodů. Letos to vyšlo na začátek roku, kdy je to opravdový oryxí babyboom,“ konstatovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

Nejúspěšnější v Evropě

Olomoucká zoo chová oryxy jihoafrické od roku 1973 a dlouhodobě patří k nejúspěšnějším chovatelům těchto antilop v Evropě. Současné stádo, které má původ ve volném odchytu v Namibii, čítá 19 dospělých zvířat a do konce loňského roku se na Svatém Kopečku narodilo dohromady již 321 mláďat.

Odkládají mláďata

Oryxové jsou zajímaví tím, že mláďata jsou tzv. odkládací. Samice mládě zažene do úkrytu, kde je schováno před predátory a kde celý den jen leží. Z dálky vypadá díky zbarvení srsti jen jako hromádka písku. Samice ho jen čas od času přivolá, aby ho nakrmila a olízala.

Mají rádi odstup

Antilopy se tvoří zhruba patnáctičlenné skupiny, kde má výsostné postavení dominantní samec a dominantní samice. Jednotlivá zvířata si mezi sebou ovšem udržují odstup a na těsno se setkávají jen při páření či při souboji.

Pouštní antilopa

Oryx jihoafrický (také přímorožec jihoafrický) je pouštní antilopa. Je pro něj typická černobílá kresba, úhoří pruh na zádech a mohutné dlouhé rohy. Samci se nebojí díky rohům útočit na své predátory, jimiž jsou lvi či levharti.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.