Student v Přelouči: Našel 2700 let starý poklad! Díky náhodě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Student v Přelouči: Našel 2700 let starý poklad! Díky náhodě

Matěj Pešta ukazuje kyperské votivní figurky.
Matěj Pešta ukazuje kyperské votivní figurky. (Foto ČTK)

Sedm starověkých figurek z Egypta a Kypru ukrýval depozitář muzea v Přelouči. Jeho pracovníci netušili, jaký poklad mají. Objevil ho až student, který zpracovával archeologickou sbírku.

Exponáty muzeum zřejmě získalo ve 20. až 50. letech minulého století od cestovatelů, kteří z Pardubicka pocházeli. Mohli to být třeba Alois Topič či Josef Topič nebo námořník Jan Vozáb. Zakoupeny byly zřejmě v Káhiře.

Mapoval sbírku

Figurky mohou být až ze 7. století před naším letopočtem. Byly datovány díky studentovi, který v diplomové práci mapoval muzejní sbírku. „Až donedávna nebylo v časových možnostech pracovníků muzea pátrat po skutečném původu sošek,“ vysvětlil správce sbírek Matěj Pešta.

Vešebt z hrobky

Nejstarší je tzv. vešebt, soška z egyptské keramiky v podobě mumie, která byla pravděpodobně uložena v hrobce. „Pochází ze čtvrtého až sedmého století před naším letopočtem,“ řekl Aha! Pešta. V rukou sošky jsou motyčky, které jsou dnes již špatně patrné, je také zdobena vousem. Ve sbírce je i orantka, soška prosebnice z terakoty. Figurka mohla být ve svatyni, ale i v hrobě. Na drapérii tuniky je ještě patrná bílá barva. Dále nalezli hlavu Harpokrata, boha plodnosti a úrodnosti. Je rovněž z terakoty a odlitý pomocí formy.

Fortuna z Kypru

Čtyři figurky pocházejí z východního Středomoří. Je mezi nimi hlavička bohyně Týché, známé spíše jako Fortuna, bohyně šťastné náhody. Je z vápence či sádrovce. Barva se již časem odloupala. Dále tu jsou tři votivní neboli děkovné figurky vyrobené z jílovité hlíny. Jde o ženské postavy, které v rukou nesou dary. Původně byly ve svatyních bohů a symbolizovaly dárce.

Víte, že...

...votivní figurky bývají zasvěceny a odevzdány božstvu jako poděkování nebo prosba ve snaze získat přízeň toho, komu je dar obětován?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.