Nečekané předvánoční překvapení: V ústřici byla perla za desítky tisíc korun!
Když vyrážel Newyorčan Rick Antosh (66) na oběd, jistě neočekával, že mu jeho oblíbená restaurace na talíř naservíruje poklad! V Oyster baru si jako obvykle dal ústřice, ty ale už úplně obvyklé nebyly! V jedné z nich totiž objevil perlu v hodnotě desítek tisíc korun!
„Najednou jsem v ústech pocítil něco, co bylo úplně děsivé. Měl jsem za to, že mi vypadl zub nebo plomba...“ popisuje Antosh. K jeho štěstí se ale nejednalo o žádnou pohromu, kvůli níž by musel do zubařského křesla. Byla to krásná běloučká perla!
Restaurace už funguje přes 100 let, Antosh tedy soudil, že nemůže být prvním zákazníkem, kterému se návštěva takto vyplatila! Manažer restaurace ho ale vyváděl z omylu: „Jakživ jsem o takovém nálezu neslyšel...“ Šéfkuchař si ale podobnou historku vybavuje... „Jsem tu už odmadvacet let a tohle je teprve podruhé,“ vyprávěl novinářům. A to restaurace prodá přes pět tisíc ústřic denně! Za jeho kariéru tedy mohl vydat přes 50 milionů kusů těchto mořských mlžů.
Pan Antosh s nálezem navštívil obchodníka s perlami, ten hodnotu předložené perly vyčíslil na 2 až 4 tisíce amerických dolarů, čili 45 až 90 tisíc korun! A taková zpráva přece potěší nejen v čase předvánočních výdajů... „Co s perlou udělám, ještě nevím, rozhodně ale do podniku půjdu na lov zase,“ smál se šťastlivec.
Základem perly bývá zrnko písku
Perla vzniká uvnitř mořské ústřice nebo perlorodky. Ideální perla bývá dokonale kulatá a hladká, takových se ale najde jen málo. Přírodní perly vznikají, pokud do schránky ústřice vnikne cizí těleso – např. zrnko písku. To vyvolá obrannou reakci ústřice, která začne vylučovat perleťovou hmotu usazující se kolem onoho »jádra«. V jedné ústřici může růst pouze jedna perla. Přírodní perly jsou velmi vzácné a ceněné především šperkaři.