Podnikatelé, pozor! Mění se termíny pro platby záloh pojištění! Kdy platit důchodové
a nemocenské? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Podnikatelé, pozor! Mění se termíny pro platby záloh pojištění! Kdy platit důchodové
a nemocenské?

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Shutterstock.com)

Podnikatele čeká zásadní změna v placení záloh na důchodové pojištění a pojistného na nemocenské pojištění. Zatímco dosud se platilo zpětně, za uplynulý měsíc, nově to musí být ještě v daném měsíci. Prvním měsícem, kdy je nutné platit »ponovu«, především v nemocenském pojištění, je leden!

„Od ledna příštího roku se mění splatnost jak záloh na pojistné na důchodové pojištění, tak pojistného na nemocenské pojištění pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ),“ potvrzuje Jana Buraňová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení. „Pojistné se bude nově hradit v měsíci, ve kterém OSVČ podniká, nikoliv v měsíci následujícím,“ upřesňuje.

Pokud si jako OSVČ platíte dobrovolně minimální pojistné na nemocenské pojištění, nezapomeňte si do 21. ledna zaplatit 115 Kč na prosinec a do konce ledna ještě jednu platbu, kterou je třeba navýšit. Od ledna 2019 činí minimální výše nemocenského pojištění 138 Kč.

Kalkulačka pro OSVČ: Vypočítejte si čistý zisk za rok 2020>>>

Co se mění od ledna 2019

Až do konce letošního roku platí, že měsíční zálohy na pojistné na důchodové pojištění jsou splatné v termínu od 1. do 20. dne následujícího měsíce. Totéž platí i pro úhradu pojistného na nemocenské pojištění. Od ledna 2019 se však budou zálohy na důchodové pojištění i pojistné na nemocenské pojištění platit v kalendářním měsíci, ke kterému se pojistné vztahuje. OSVČ budou mít na zaplacení celý měsíc, nová splatnost tedy bude v termínu od prvního do posledního dne kalendářního měsíce.
*POZOR! Za datum splatnosti se i nadále považuje den, kdy byla platba pojistného připsána na účet OSSZ, u které je OSVČ zaregistrována.

*Variabilní symbol, který má každá OSVČ přidělený, i bankovní spojení na OSSZ (okresní správu sociálního zabezpečení) zůstávají stejné. Přesto si před odesláním platby zkontrolujte číslo bankovního účtu: pro platby pojistného jsou určeny účty OSSZ s předčíslím 1011, 11017 a 21012. „V posledních dnech registrujeme, že zpravidla OSVČ posílají platbu na jiný účet, protože si nekontrolují čísla účtu, když platbu zadávají pomocí internetového bankovnictví,“ upozorňuje mluvčí.

Důchodové pojištění v prosinci 2018

Pouze u zálohy na důchodové pojištění si podnikatel může vybrat, jestli zálohu za prosinec 2018 zaplatí letos výjimečně v termínu od 21. – 31. 12. anebo ji zaplatí až v rámci zúčtování přehledu o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2018, který odevzdává nejpozději do 2. května 2019 (pokud daňové přiznání nezpracovává daňový poradce). V případě, že daňové přiznání zpracovává daňový poradce, je třeba podat přehled nejpozději do 1. srpna 2019.

Nemocenské pojištění v prosinci 2018

Zatím platí, že pokud podnikatel zaplatí pojistné na nemocenské pojištění se zpožděním, tak pojistné zanikne. Aby se to nestalo, je nezbytné zaplatit pojistné na nemocenské pojištění za prosinec 2018 do 21. 1. 2019 alespoň ve výši 115 Kč (minimální pojistné pro rok 2018) a do konce ledna, tj. od 22. do 31. 1., zaplatit ještě jednou platbou pojistné za leden alespoň v minimální výši 138 Kč.


Novinkou příštího roku ale je, že se zmírňují pravidla u pozdní platby nemocenského pojištění. Bude stačit, aby OSVČ doplatila do konce následujícího měsíce a účast na nemocenském pojištění bude i nadále trvat.

Podívejte se, jak na daňové přiznání jako OSVČ >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.