Rádce Aha! Babské fígle s trojobalem: Aby váš řízek či kapr skvěle křupal...

Štědrý den je českým národním festivalem obalování a smažení. Kuchaři a hospodyňky se chopí pánví a už to lítá. Myslíte si, že trojobal už před vámi nemá žádná tajemství a považujete se za mistry? Možná se pletete.
Variace na trojobal
* Slyšeli jste někdy o řízcích naruby? Maso se v tomhle případě balí nejdříve ve strouhance, pak v mouce a nakonec ve vejci. Výsledkem je jakási „smaženka“.
* Milujete křupavou kůrčičku? Obalujte v těstíčku vinném či pivním, nebo v tempuře a pak zprudka smažte.
Recept na pivní těstíčko: Do mísy prosejte hladkou mouku, do ní přimíchejte sůl, mletý pepř, přidejte olej a vejce. Vyšlehejte vidličkou, přilijte studené pivo a pak nechte těstíčko aspoň 15 minut odpočinout.
* Ani trojobal nemusí být obyčejný. Ozvláštníte ho, pokud k vejci přidáte bylinky, česnek, pálivou pastu, nebo třeba namleté feferonky. Strouhanku zase můžete promíchat s parmazánem.
Do strouhanky také můžete přisypat slunečnicová semínka nebo hrubě namleté ořechy či mandle. Skvěle chutná také směs strouhanky a rozdrcených kukuřičných lupínků.
Obalovací triky šéfkuchařů
* Maso se zbaví přebytečné vody, když je naklepané a osolené, obalíme v předem nahřáté hrubé mouce. Pak pokračujeme vejcem a strouhankou.
* Řízky nemají zůstat předsmažením příliš dlouho v trojobalu, jinak zvlhne a při tepelné úpravě opadává.
* Na horkou pánev nedáváme řízků moc najednou. Tuk by se rychle zchladil, a než by se začaly znovu smažit, nasákly by příliš tuku.
* Při smažení řízky nepřikrýváme pokličkou, vystupující pára by kapala dolů a brzy by se spíš dusily. Aby horký tuk neprskal kolem, lze na pánev položit speciální síto s rukojetí.
* Kuřecí řízky budou křehké a šťavnaté, naloží-li se předem do bílého smetanového jogurtu s vejcem a uloží přes noc do dobře uzavřené skleněné (keramické) nádoby.
* Obalujete-li drobnější kousky masa, můžete si to usnadnit. Mouku si připravte do mikroténového sáčku, kousky tam přisypte, sáček uzavřete, protřepejte a je obaleno, můžete přejít k vajíčku.
* Snažíte se používat dvě vidličky či kleštičky, ale moc to nejde a stejně skončíte u ruční práce? Dávejte pozor, abyste si do vajíčka namočili jen jednu ruku. Ta druhá zůstane neupatlaná, volná pro práci s pánví, olejem.
* Strouhanku si nemelte do zásoby, na rozdíl od tvrdého pečiva snáz zatuchne. Neskladujte ji v těsně uzavřených nádobách, raději jen v papírovém sáčku. Strouhanku, která přišla do styku s vejcem, nikdy dál neskladujte.