Pohádkové babičky mizejícího světa: Tajemství slováckých víchernic | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Pohádkové babičky mizejícího světa: Tajemství slováckých víchernic

Typická slovácká světnička.
Typická slovácká světnička. (Foto pro Aha! – Liba Taylor)

Pohádkové babičky? Ne, skutečné ženy z masa a kostí, a zároveň neuvěřitelné modelky! Kdo? Víchernice čili parádnice z moravského Slovácka.

Sedm desítek žen, které na slováckém Podluží a Dolňácku jako poslední v republice nosí denně doma i ve společnosti kroje, otevřelo poprvé v historii své soukromí. Nekonalo se žádné kašírované folklorní pózování. Do svých světnic, domů na dvorky, štamprličku, ale i do práce nebo do kostela pustily stařenky světově ceněnou fotografku Libu Taylor (68). Výsledkem je unikátní kniha, zachycující skutečný život stařenek, posledních opravdových selských žen u nás.

Babičky jsou úžasné! Přirozené a neuvěřitelně skromné a srdečné. „Po mši v Dolních Bojanovicích nás pozvala stařenka Růžena Komosná (98) k sobě na nedělní oběd. Omlouvala se, že nás nemůže pohostit všechny tři, že má, bohužel, uvařeno jen pro jednu. Upřímnější a opravdovější pozvání do rodiny zažít nelze,“ řekla Aha! Zlata Maděřičová z Hodonína, která za nápadem vydat fotografie knižně stojí.

Víte, že...
...jako víchernice se označují velké parádnice, ale zároveň pracovité, pilné ženy? Víchera znamená na Slovácku selská pýcha. A tyto ženy mohou být právem hrdé, nenechaly zaniknout dědictví předků.


Do kostela jedině ve světlém!
Jednou z víchernic je Marie Švirgová (82) z Lanžhota. Čilá babička létá i přes svůj věk poslední dva roky do Ameriky učit krajany vyšívat lidové ornamenty. Ve Washingtonu, Atlantě i New Yorku přišly na její kurzy vždy stovky lidí. Doma v Lanžhotě nevyjde před zápraží nikdy jinak než v kroji. „Akorát když potrebuju skočit na rožek narychlo do obchodu, tak přes sebe hodím bundu a idu na paničku,“ smála se. Aha! prozradila, že má doma tři skříně plné krojů. „Střídám a kombinuju je podle situace a události. Ráda nosím trebárs kacabaju, v nedělu do kostela se pak sluší vzít světlejší barvy,“ prozradila. V Lanžhotě podle ní žije už jen poslední desítka víchernic.

Mizející svět na Slovácku
Poslední stařenky, které chodí v běžném denním životě stále v kroji, žijí zejména ve Staré Břeclavi, Charvátské Nové Vsi, Lanžhotě, Tvrdonicích, Moravské Nové Vsi, Mikulčicích, Lužicích, Josefově, Prušánkách, Dolních Bojanovicích, Moravském Žižkově, Velkých Bílovicích, Kobylí, Velkých Pavlovicích, Šardicích, Tvarožné Lhotě, Strážnici a Petrově. Všude tam se fotografovaly.


Bomba nejen doma, ale i za oceánem
Kniha Víchernice – mizející parádnice Moravy fotografky Liby Taylor s textem Jana Kostrhuna vyšla česky i anglicky. Obrovský zájem se strhl nejen u nás, ale i mezi krajanskými spolky v USA a Austrálii. Kniha stojí 690 korun a vydala ji Jihomoravská komunitní nadace v Hodoníně.

Kdo je Liba Taylor?
Pražská rodačka a uznávaná fotografka emigrovala v roce 1968 do Velké Británie. Vystudovala dokumentární fotografii na univerzitě ve Walesu. Fotografovala pro UNICEF, Save the ChildrenFund, ActionAid, WHO, UNAIDS, hlavně v Africe, Asii a Latinské Americe. Nyní žije opět doma, v České republice. Víchernice fotila na Slovácku dva roky.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.