Šedesátá a sedmdesátá léta v Československu: Telefony z tvarohu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šedesátá a sedmdesátá léta v Československu: Telefony z tvarohu!

První poválečný český telefon od firmy Tesla typ 4174 A vyrobený z bakelitu.
První poválečný český telefon od firmy Tesla typ 4174 A vyrobený z bakelitu. (Foto Aha! – Jiří Čada)

Málokdo je tomu dnes ochoten uvěřit. Telefonní aparáty ale přelomu 60. a 70. let, které postupně nahradily staré těžké bakelitové přístroje, se tehdy vyráběly z tvarohu!

„Je to ale opravdu tak,“ říká Jiří Šťastný (40) z muzea Historického radioklubu Československého v Třešti na Jihlavsku. „Do té doby se na výrobu telefonních přístrojů používal pouze bakelit černé barvy,“ dokládá Jiří Šťastný ukázkou hned dvou předchozích poválečných typů telefonních aparátů T 4174 A a typu SH (Káčko) z pražské Tesly Karlín.

Telefon T58 byl z plastu, kde hlavní výrobní složkou byl tvaroh. Předvádí ho správce třešťského muzea Jiří Šťastný.

Barva za úplatek
Průlom v barevné nabídce telefonních aparátů zajistil až telefonní přístroj T58, který od roku 1959 až do roku 1965 vyráběla slovenská Tesla Liptovský Hrádok. „Na trhu se tehdy objevily první telefony barvy bílé, šedé, červené, černé nebo modré. Hlavní výrobní složkou bylo, věřte nevěřte, mléko a jeho následný produkt tvaroh,“ vysvětluje správce muzea Šťastný. Telefonní přístroje T 58 byly totiž vyrobeny z takzvaného galalitu, syntetického plastu, který se dal, vůbec jako první barvit. „Design tohoto prototypu telefonu byl oceněn zlatou medailí EXPO 1958,“ dodává Šťastný. Aby, jste tehdy domů dostali telefonní přístroj vysněné barvy, na to jste si museli připravit pořádný tuzér pro telefonního mechanika.

V šedesátých letech a později telefony už barvami jen hrály.


Co je galalit
Galalit byl patentován už v roce 1899 a znamenal především průlom v knoflíkářském průmyslu. Na jeho výrobu se používal mléčný tvaroh ve spojení s formaldehydem. Jen v Německu na výrobu galalitu v roce 1913 padlo 30 milionů litrů mléka. Jednalo se však o výrazně křehčí hmotu, než byl pozdější bakelit. Hlavní složkou bakelitové pryskyřice byl v roce 1907 fenol, který vznikal jako odpad při destilaci kamenného uhlí. Proto byl bakelit černý.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.