Musk otevře tunel pro vysokorychlostní přepravu osob! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Musk otevře tunel pro vysokorychlostní přepravu osob!

Firma Boring miliardáře Elona Muska (47) se chystá otevřít u kalifornského Hawthorne první tunel pro vysokorychlostní přepravu osob.
Firma Boring miliardáře Elona Muska (47) se chystá otevřít u kalifornského Hawthorne první tunel pro vysokorychlostní přepravu osob.  (Foto: The Boring Company, Reuters)

Držte si klobouky! Firma Boring miliardáře Elona Muska (47) se chystá otevřít u kalifornského Hawthorne první tunel pro vysokorychlostní přepravu osob. Vizionář slibuje, že díky technologii zvané hyperloop (hypersmyčka) budou lidé už brzy cestovat nadzvukovou rychlostí až 1287 km/h!

„O Hyperloopu jsem původně začal přemýšlet, když jsem si přečetl o návrhu na stavbu kalifornské vysokorychlostní železnice, který mi připadal poněkud neuspokojivý,“ uvedl Musk před pěti lety.

Letos v létě získala jeho společnost Boring zakázku od města Chicago. Její přepravní systém tam má spojit čtvrť Loop s O‘Hareovým mezinárodním letištěm. Pro osobní přepravu má sloužit 16 kapslí a cesta mezi letištěm a čtvrtí Loop se zkrátí na 12 minut.

Společnost Boring začala už dříve hloubit kratší testovací tunel o délce 3,2 kilometru pod obcí Hawthorne v sousedství Los Angeles, kde sídlí miliardářovy firmy Boring a SpaceX. Projekt měl být původně otevřen už dnes. Musk sliboval, že se první zájemci svezou v kapsli pro 16 cestujících rychlostí 150 km/hod. Nakonec ale otevření na poslední chvíli o týden posunul. Jako bonus však slibuje, že 18. prosince přepraví i auta!

l Jak to funguje?
Systém je založen na pohybu přetlakových kapslí podtlakovými trubkovými tunely spojenými do smyčky ve tvaru čísla osm rychlostí dosahující více než 1200 km/h. Kapsle mají pohánět lineární magnetické urychlovače a vzduchové kompresory a přepravovat mohou lidi, ale i náklad.

l Kolik to stojí?
Náklady na výstavbu systému hyperloop Musk odhadl na téměř 6 mld. dolarů (přes 136 mld. Kč). Experti však označují tyto odhady za nereálné a očekávají mnohem vyšší výdaje.

l 600 km za 30 minut
Musk zmínil využití technologie na více než 600 km dlouhé trase z Los Angeles do San Franciska, kterou by pak cestující zvládli za necelou půlhodinu.

l Nestabilní počasí
Podle Petra Dvořáka z Ústavu fyzikálního inženýrství VÚT může hyperloop v ČR ohrozit nestabilní počasí. „Je potřeba vyřešit roztažnost materiálů, protože teploty se u nás mohou během roku lišit i o 50 stupňů,“ uvedl. S hyperloopem aktuálně nepočítá ani ministerstvo dopravy, které za nejvýhodnější a nejefektivnější považuje stavbu vysokorychlostních železničních tratí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.