V nemocnici Davídkovi (7) zachránili život: Lékařka tvrdila, že jsou to prdíky, ale pak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V nemocnici Davídkovi (7) zachránili život: Lékařka tvrdila, že jsou to prdíky, ale pak...

Davídek bere své zdravotní problémy statečně a s úsměvem.
Davídek bere své zdravotní problémy statečně a s úsměvem. (Foto Aha! – David Zima)

Maminka Anežka Vokounová z Prahy se bála o život syna Davídka (7). Chlapeček se totiž narodil s poruchou, která vedla až k transplantaci jater. Nyní se malý bojovník stal tváří nového projektu Thomayerovy nemocnice v Praze.

Davídkovi se krátce po narození náhle začalo nadměrně zvětšovat břicho. „Pediatrička mi tehdy tvrdila, že o nic nejde, že to jsou jen prdíky,“ popisuje jeho maminka. Záhy se však přidaly další obtíže, včetně neustálého zvracení. Chlapeček skončil v pražské Thomayerově nemocnici. „Okamžitě nás přijali na jednotku intenzivní péče. Lékař diagnostikoval metabolickou poruchu zvanou glykogenóza. Řekl, že naměřené hodnoty přesahují i ty u notorických alkoholiků,“ vysvětlila máma.

Náročná operace

Byla nutná transplantace jater. „Ta představa pro nás byla hrozná, báli jsme se, že Davídek může při zákroku umřít. Když se jdete podívat na své dítě, které má otevřené bříško, je napojené na spousty monitorů, neumíte si představit, co bude dál,“ popisala hrůzu maminka. Problémů bylo víc. „Když mu lékaři konečně zašili bříško, druhý den mu objevili krevní sraženinu a museli jej operovat znovu,“ popsala maminka.

Chybí mu děti

nes už je Davídek po prodělané transplantaci pět měsíců doma a denně musí užívat 24 prášků. Do školy zatím nechodí, má odklad. „Když je teplo, hrozně rád jezdí na ryby nebo na výlety. Ale dětské kolektivy mu chybí, i když mu dříve děti tahaly za hadičku, která mu vedla z bříška,“ řekla Anežka Vokounová. Oba rodiče vědí, že ani teď není nic jisté. „Buď bude nutné podstoupit další transplantaci, nebo se stane zázrak a orgán se ujme tak, jak je nyní. Neztrácíme naději,“ dodali.

Z pacienta lékařem?

Co by chtěl Davídek jednou dělat? Lékaře! Maminka k tomu dodává: „Doma má hadrového panáčka, kterému říká Standa. Davídek na něj měl namalovat obličej a oblečení a tak. Jenomže po čase začaly Standovi přibývat kanyly, zdravotnické náplasti a podobně. O Standu se začal starat Davídek skutečně jako doktor,“ prozradila maminka.

Je tváří projektu

Davídek se stal hlavní tváří pilotního projektu Jsem tvůj nový kamarád, který v Thomayerově nemocnici spouští Štěpán Kadlec, který ve 25 letech sám prodělal transplantaci jater. „Projekt se snaží zmírnit útrapy dětí, které mohou mít pocit, že se jim děje nějaká křivda. Transplantací ale dostávají nového kamaráda, který jim má umožnit žít plnohodnotný život,“ přiblížil autor projektu, který se snaží dětem vysvětlit transplantaci hravou formou, například pomocí plyšových modelů orgánů.

Hravá forma projektu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.