Lékaři bojovali o život Jany (49) z Bruntálska: Z malárie zešílela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lékaři bojovali o život Jany (49) z Bruntálska: Z malárie zešílela!

O Janin život bojoval primář Petr Kümpel a jeho tým.
O Janin život bojoval primář Petr Kümpel a jeho tým. (SN v Opavě)

Tohle čeští lékaři ještě nezažili. Jana (49) z Bruntálska se vyléčila z malárie. Po několika týdnech se ale její mozek zbláznil. Ztratila paměť, pronásledovaly ji děsivé přízraky, mluvila s lidmi, kteří tam nebyli.

Jana vyrazila letos v létě do Ugandy, kde její dcera pracuje v charitativní organizaci. Nechala se očkovat proti žluté zimnici i žloutence. Užívat preventivně antimalarika však odmítla. Myslela si, že jí nic nehrozí, když bude v Africe pobývat jen deset dní a stráví je v hlavním městě Kampala. Pak ale neodolala a vyrazila na výlet do domorodé vesnice v džungli. A tam ji štípl komár, který ji nakazil malárií. „Diagnostikovali jsme nejzávažnější formu malárie, která je bezprostředně životu nebezpečná,“ vzpomíná Petr Kümpel, primář Infekčního oddělení

Ztrácela paměť
Lékaři okamžitě nasadili antimalarika a boj o Janin život vyhráli. Žena se uzdravila a na konci září ji propustili domů. Po několika týdnech se však Janin stav začal zhoršovat. Nejprve jen dělala chyby při řízení auta, pak najednou trpěla výpadky paměti a začala mít halucinace. Když ji její vyděšený manžel znovu přivezl do špitálu, byla už zcela dezorientovaná. „Některé výjevy byly děsivé. Vzpomínám si, že jsem řešila věci s nejstarší dcerou u lůžka v nemocnici ve chvíli, kdy u mě ve skutečnosti nebyla,“ popsala svůj stav žena, která pracuje jako pečovatelka.

Hledali v knihách
Lékaři nejprve netušili, co se s Janou děje. „Udělali jsme řadu odběrů, kdy jsme vyloučili horečku dengue, ziku, klíšťovou encefalitidu i další infekce,“ říká Petr Kümpel. Doktoři se tedy vrátili k již vyléčené malárii. Začali studovat veškerou literaturu, kterou měli o chorobě k dispozici. „Narazili na informaci, že existuje postmalarický neurologický syndrom, který může mít přesně tyto projevy. Jde pravděpodobně vůbec o prvního pacienta v České republice, který by tímto syndromem mohl trpět,“ myslí si primář Kümpel. Janu začali léčit kortikoidy. „I když to vypadalo beznadějně, tak se nepříznivý stav pacientky podařilo zvrátit,“ sdělil primář. Upozorňuje ale, že ještě není docela vyhráno a lékaři čekají, jak mozek pacientky zareaguje na vysazení léčby.

Co je postmalarický neurologický syndrom?
Jde o stav, kdy se po překonané malárii zblázní imunitní systém a začne napadat vlastní nervové buňky. Syndrom se už neléčí antimalariky, ale léky potlačujícími imunitu. 

Mozkožrout útočil v bazénu
V bolestech zemřelo v Československu v roce 1962 deset lidí. Lékaři nedokázali přijít na to, co je zabilo. Spojovala je jen návštěva bazénu v Ústí nad Labem. Když se v roce 1965 znovu otevřel, zemřelo dalších šest mladých lidí. Na vině byla améba Naegleria fowleri, známá třeba z Pákistánu, která žije v teplé vodě. Malér byl v tom, že v Ústí šetřili s chlorem. Do těla proniká nosem a doslova »požírá« mozek oběti. Jde o největší známou světovou epidemii.

Parazita chytil v Chorvatsku
Nákaza nebezpečným parazitem nehrozí jen v exotických destinacích. Jiří z Chebu onemocněl v Chorvatsku v roce 2003 leishmaniózou. Prvok někdy česky nazývaný jako »ničivka« mu rozežral kůži. V nemocnici strávil osm měsíců.

Kvůli viru herec ochrnul
Herec Pavel Nový (70) onemocněl v září 2007 po dovolené na Kypru. Zkolaboval a tři měsíce strávil na ARO. Ukázalo se, že se od komára nakazil virem západonilské horečky. Herec ochrnul, ale po pěti měsících rehabilitací se dokázal postavit na nohy. Letos v srpnu na západonilskou horečku zemřela žena v břeclavské nemocnici.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.