Oranžová zaplavila zoo v Česku: Líně žerem svoje dýně | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Oranžová zaplavila zoo v Česku: Líně žerem svoje dýně

Balon: Vydra baští ryby, s dýní si ale hrála celý den. Jako s balonem.
Balon: Vydra baští ryby, s dýní si ale hrála celý den. Jako s balonem. (Foto pro Aha! – Petr Hamerník, SP Dvůr Králové, Zoo Ústí nad Labem, Zoo Ostrava)

Halloween v zoo – žádní duchové, ale pořádné dýňové hody. Oranžových dobrot spotřebovala zvířátka desítky kilogramů. Dýně nejen mlsala, ale také si s nimi nadšeně hrála.

Nejvíc dýní zřejmě zpracovali sloni v pražské zoo. „Dostali jich šedesát, celkem asi sto třicet kilo,“ prozradila Aha! mluvčí zoo Lenka Pastorčáková. A čím větší byly, tím lepší. Při sloním porcování velkou a těžkou nohou by z malé dýničky zbyl jen flek.
Lemuři jdou na halloweenskou pochoutku pro změnu jako praví gurmáni. K dužnině se prohryžou ostrými zoubky. Když je otvor široký na jejich zatnutou pěst, vybírají nasládlý vnitřek prstíky a s požitkem mlaskají.
Dýně zpestřily podzimní den i zvířatům, která by si jich v přírodě sotva všimla. Vydrám například posloužila pro vodní pólo a lev v Ústí nad Labem v ní dostal naservírovanou svou porci masa.



Co je vlastně Halloween
Kořeny halloweenské tradice sahají do doby před naším letopočtem, kdy Keltové z 31. října na 1. listopad slavili konec léta a příchod nového roku. Svátek nazývali Samhain. Věřili, že v tuto magickou noc se prolíná svět živých a mrtvých. Proto zapalovaly ohně a oblékali se do převleků, aby chránili sebe a svá obydlí před zlými duchy.

Smlsněte si také
Pokud vás zvířecí hodování inspirovalo, pusťte se s chutí do dýně také. Teď na podzim je nejlepší čas. Tělu dodají velké množství vlákniny, vitaminy A, C, B, dále draslík, fosfor a vápník. Mají také vysoký obsah betakarotenu. Prospívají při zvýšeném cholesterolu, zažívacích potížích a zvýšeném krevním tlaku. Pro kuchyni je ideální dýně Hokkaido, kterou jíme i se slupkou, v níž se nachází nejvíce cenných látek. Zužitkovat můžeme i semínka, která jsou plná nenasycených mastných kyselin, bílkovin a jsou zdrojem zinku a železa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.