Měl doma metrák »smrti«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Měl doma metrák »smrti«!

Takto skončila nelegální výroba pyrotechniky v Mostkovicích.
Takto skončila nelegální výroba pyrotechniky v Mostkovicích. (Foto Aha! – Pavel Ryšlink)

Nejméně metrák trhaviny na bázi tritolu (TNT) byl příčinou exploze, která před měsícem otřásla Mostkovicemi na Prostějovsku. Výbuch zabil majitele domu Petra O. (†35), který vyráběl zábavní pyrotechniku. Dále zničil tři domy v sousedství a poškodil dalších 53 v obci.

„My absolutně vůbec nevíme, jestli policie něco vyšetřuje, nebo ne. Máme pocit, že se nic neděje. Tvrdí nám, že nevědí, co tam vlastně bouchlo, že expertizy nejsou hotové a že také ještě nemají zprávu od plynařů,“ prozradili majitelé jednoho z poškozených domů. Aha! však získalo zprávu pyrotechniků, kde je příčina zcela jasná.

V prádelně
 „Po prohlídce místa a ohledání ze strany pyrotechnické služby bylo z jejich strany zjištěno, že v místnosti hospodářské části (prádelně) došlo k výbuchu přes sto kilogramů blíže nespecifikované výbušniny (tritolový ekvivalent),“ stojí v policejní zprávě, která se nyní objevila.

Měl dodavatele
„Celá vesnice ví, že vyráběl nějaké rachejtle a petardy. A to ve velkém,“ konstatovali majitelé jednoho z poškozených domů. Také jistý Jiří P. (36) do protokolu uvedl, že v blíže neupřesněný čas před výbuchem přivezl do místa bydliště (Petra O. – pozn. red.) asi 40 kg výbušného materiálu, který měl plnit do připravených válců. Jednalo se o dusičnan barnatý, hliník a hořčík.

Vyráběl rachejtle
Jiří P. ve vyšetřovacím spisu potvrzuje, že pro něj explozí roztrhaný Petr O. skutečně vyráběl zábavní pyrotechniku. „Směs měl plnit do dutinek a tyto sloužily později jako ohňostroj,“ uvedl do protokolu s tím, že s někdejším hasičem Petrem O. takto spolupracoval asi dva měsíce.

Policie: Ano, ale...
Podle policie je možnost výbuchu trhaviny jen jednou z vyšetřovacích verzí. „Ano, výbuch zábavní pyrotechniky je jednou z možností. Dosud ale nemáme k dispozici výsledky znaleckých zkoumání, bez nichž nelze ani jednu vyšetřovací verzi potvrdit, či naopak vyvrátit,“ sdělila policejní mluvčí Miluše Zajícová. Které jsou další verze, neprozradila.

Víte, že...
...typickou vlastností výbuchu TNT, výbušniny s velkou brizancí, je tvorba mraku sazí po explozi? Právě takový viděli obyvatelé Mostkovic.

Přečtěte si
zadnice
29. 10. 2018 • 11:25

Zkrátka "policie" jako vždy utajovat, utajovat,...!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.