MRTVICE: Když o životě rozhodují minuty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

MRTVICE: Když o životě rozhodují minuty!

Lékařka vysvětluje nemocnému vznik cévní mozkové příhody.
Lékařka vysvětluje nemocnému vznik cévní mozkové příhody. (shutterstock.com)

Cévní mozkové příhody patří mezi nejčastější a nejobávanější onemocnění. Jsou často provázené těžkou invaliditou a provází je vysoká úmrtnost. Jak postižený dopadne, závisí na tom, jak rychle se dostane do nemocnice. Nejčastěji jde o ischemická cévní onemocnění mozku způsobená ucpáním mozkové tepny krevní sraženinou – ve většině případů přenesenou krevním proudem ze srdce či z velkých tepen mimo mozek.

Moderní léčba
Nejmodernější léčba mrtvice se provádí pomocí tzv. endovaskulární trombektomie. Při tomto zákroku je ucpaná mozková tepna zprůchodněna speciálním katétrem. Ten z mozku vytáhne krevní sraženinu, která byla příčinou mrtvice. Pokud se zákrok provede v prvních třech hodinách, je možné zachránit až 70 % nemocných, kteří by jinak buď zemřeli, nebo zůstali těžce postižení. Proto je ze všeho nejdůležitější čas – pacient musí být rychle dopraven do komplexního cerebrovaskulárního centra. Například v nemocnici Královské Vinohrady bylo touto metodou ošetřeno více než 250 nemocných a přibližně polovina z nich se vrátila do normálního života.

Jak ji poznáme
Zdravotníci nabízejí jako jednoduchou pomůcku pro rozpoznání příznaků mrtvice slovo FAST neboli česky »rychle«:
Face – obličej. Svaly povolí, polovina obličeje a jeden koutek poklesnou.
Arm – ruka. Necitlivost, brnění a slabost v končetinách nebo celé polovině těla. Požádejte postiženého, aby zvedl obě paže s dlaněmi dolů před sebe. Když jedna klesá, je to mrtvice.
Speech – řeč. Pacient začne mluvit z cesty. Máte-li podezření, požádejte ho, aby po vás zopakoval jednoduchou větu. Když toho není schopen, je to mrtvice. Time – čas. Když se stane cokoliv z výše uvedeného, je čas okamžitě volat záchranku.

Komplikace po příhodě

◆ Jednostranné svalové ochrnutí. Může postihovat jednu nebo obě končetiny či svaly na obličeji.
◆ Potíže s mluvením a polykáním.
◆ Ztráta paměti a potíže s myšlením.
◆ Deprese, výkyvy nálad a silné bolesti nebo pocity mravenčení v postižených končetinách.

Neuroložka: MNOHO NEMOCNÝCH PŘICHÁZÍ POZDĚ
„Na naší neurologické klinice hospitalizujeme ročně kolem 650 – 700 cévních mozkových příhod, z toho moderní léčbu poskytujeme u cca 15 – 20 % osob. Řada nemocných s cévní mozkovou příhodou však přichází do nemocnice pozdě,“ říká přednostka Neurologické kliniky 3. LFUK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Ivana Štětkářová.

Víte, že...
...v České republice každoročně mozková mrtvice postihne okolo 30 000 pacientů? Pro postižené je vytvořena síť 45 specializovaných center?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.