Chlapec (10) má po operaci poškozený mozek: Rodiče bojují o bezbariérový domov pro Adámka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Chlapec (10) má po operaci poškozený mozek: Rodiče bojují o bezbariérový domov pro Adámka!

Z Adámka je »ležák«. Nehýbe se a nereaguje.
Z Adámka je »ležák«. Nehýbe se a nereaguje. (archiv Jana Vyčítala)

Zdravý chlapec (10) se z pardubické nemocnice vrátil jako »ležák«. Nechodí, nemluví, nereaguje. Jeho rodiče téměř denně řeší náročný úkol. Jak dostat nehybného Adámka z třetího patra ven.

Byt, ve kterém Adámkova rodina žije, nemá bezbariérový přístup. Proto museli rodiče pro syna pořídit vedle speciálního kočárku i takzvaný schodolez. S jeho pomocí se synem překonávají 84 schodů nahoru a dolů. Nechtějí totiž, aby byl chlapeček stále zavřený v bytě, protože přírodu vždy moc miloval.
„Ta cesta je pro Adámka velice náročná. Schodiště je totiž prudké a úzké, že je na hranici použitelnosti schodolezu,“ popisuje chlapcův otec Jan Vyčítal. Nic jiného ale rodině nezbývá. Na nový bezbariérový domov nemají tolik peněz.

Co se ve špitále stalo?
Adámek čtvrtou noc po květnové operaci mandlí na dětském oddělení pardubické nemocnice začal silně krvácet. S mámou, zdravotní sestrou a lékařkou pěšky šel po schodišti a dlouhé chodbě až k ambulanci ORL na druhém konci budovy. Ta ale byla v noci zavřená a bez lékaře. Ten přišel k Adámkovi až po 13 minutách, kdy už chlapeček ztratil vědomí. Má poškozená všechna mozková centra.

Civilní a možná i trestní soud
Rodina na špitál podala žalobu a chce po něm vymáhat 22 milionů korun jako odškodné. Vedení pardubické nemocnice se ale k Adámkově případu staví tak, že nikdo z personálu nepochybil, a odmítá tedy platit. Není však vyloučeno, že neštěstí projedná i trestní soud. Policie totiž prověřuje podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti.

Víte, že...
...rodina postiženého chlapce zřídila transparentní účet 2001343629/2010 pro zasílání příspěvků na pomoc Adámkovi?

Neuvěřitelné záběry lékařky z Pardubic: Adámka (10) nechala krvácet a šla dál:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.