Mambu našli na stromě: Jedovatý uprchlík polapen! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Mambu našli na stromě: Jedovatý uprchlík polapen!

V zahrádkářské kolonii si žena všimla zeleného hada - jednalo se o nebezpečnou mambu zelenou.
V zahrádkářské kolonii si žena všimla zeleného hada - jednalo se o nebezpečnou mambu zelenou. (Aktu.cz)

Obrovský šok pro majitelku zahrádky v pražských Hlubočepích, ale úleva pro celou Prahu. Jedovatá mamba, která v pondělí uštkla majitelku (30) a zmizela, byla odchycena. Visela na stromě asi 200 metrů daleko od domu, odkud pláchla. 

Smrtelně jedovatého hada si všimla majitelka zahrady v nedaleké kolonii. Okamžitě si nezvyklého »návštěvníka« spojila s uprchlou mambou. A nemýlila se. Nejprve se se svým pejskem schovala v chatce a zavolala policii.
„Musela se prodrat celou roklí a ještě do schodů nahoru. Teď se usídlila u nás v ořechu,“ popsala majitelka zahrady serveru idnes.cz a dodala: „Má dost. Pohyby hada nejsou nijak mrštné. Ale já mám šok ještě teď.“

Lapil ji zoolog
Na místo dorazilo několik hlídek včetně herpetologa ze zoologické zahrady, který měl po celou dobu pohotovost. „Mamba nalezena! A chycena! Ze stromu ji sundal náš dlouholetý zaměstnanec pan Masopust,“ napsal ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Jeho slova potvrdila i policie: „Máme dobrou zprávu pro všechny, kteří trpí ofidiofobií. Mamba byla právě odchycena.“

Vylákalo ji teplo
Odborníci popisovali, že mamba bude buď mrtvá, nebo se bude ukrývat v domě. Jejich odhady však změnilo velmi teplé počasí ve čtvrtek odpoledne a bezmála subtropický pátek. Plaza nenalákaly vyhřívané pasti, které byly v domě umístěny, ani myší návnady. Vyrazila za sluníčkem. V zahradě jedovatého mazlíčka objevila majitelka, která zalarmovala policii. Na místo přijeli odborníci, přičemž jeden hada ze stromu sklepl, druhý ho pak odchytil. Akce skončila. 

Skončila v zoo
Po odchytu skončila mamba v plastové přepravce pevně přelepené speciální páskou. Pak putovala do pražské zoo, kde mají pro takto nebezpečné plazy vhodné zázemí.

Antisérum zabralo, ale...Uštkla ženu skutečně mamba?
Lékaři z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) pochybnosti nemají. Žena reagovala na antisérum. Navíc má na ruce stopy hadích zubů a charakteristický otok. Jenže... Podle informací deníku Aha! už není otrava hadím jedem hlavním problémem, který u ní nyní lékaři řeší. „Pacientka má i další závažné zdravotní potíže,“ uvedl bez dalších podrobností Filip Brož, mluvčí VFN. Ve Fakultní nemocnici v Motole, kam ji převezli, ji přijímali s »otravou«. Mohla tedy užít i léky...

Mamba je nejvyšší level:



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.