Senioři nad 74 za volantem? 16x vyšší možnost, že při nehodě zemřou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Senioři nad 74 za volantem? 16x vyšší možnost, že při nehodě zemřou!

Starších řidičů stále přibývá.
Starších řidičů stále přibývá. ( Scom)

V roce 2008 jen 15 procent, o pět let později 20 procent, loni 24 procent a letos (do konce června) alarmujících 25 procent! Tak děsivě stoupá v Česku podíl seniorů z celkového počtu usmrcených osob při dopravních nehodách. Aby nehodovost seniorů snížil, naplánoval BESIP 300 přednášek. 

Podle statistik z loňského roku jsou senioři v silničním provozu ve srovnání s ostatními věkovými skupinami nadprůměrně ohroženi. Důvod? „Jde o zvýšenou fyzickou zranitelnost a také postupný úbytek psychických a fyzických schopností. S narůstajícím věkem stoupá riziko, že zranění utrpěné při nehodě bude smrtelné,“ říká dopravní expert Roman Budský.

Čísla jsou k seniorům nemilosrdná. Jejich nehody mají fatálnější následky. Dle statistik skončí nehoda jedince ve věku 65 až 74 let s dvakrát vyšší pravděpodobností jako smrtelná než u osob ve věku 30 až 49 let. U osob starších 74 let je tato pravděpodobnost dokonce až 16x vyšší! „Při působení stejné síly jsou osoby ve věku nad 75 let vystaveny třikrát většímu riziku vzniku smrtelného zranění než osmnáctiletí,“ vysvětluje Budský.

Jenže přednáška nepřednáška, BESIP už nyní ví, že bude hůř. Zatímco loni byl podíl seniorů mezi obyvatelstvem v České republice 18 procent, v roce 2030 bude takový podíl 24 procent. Tím bude i vyšší počet seniorů-řidičů, než je loňských 19 procent.

Senioři a nehody v číslech
*Ke konci srpna letos zemřelo při dopravních nehodách 78 seniorů, těžce zraněno bylo 315.

*Loni při nehodách zahynulo 121 seniorů, což bylo 24 procent ze všech usmrcených.

*Těžce zraněných bylo 501, tedy 21 procent.

*Řidičů ve věku nad 65 let bylo 1,29 milionu, což je 19 procent ze všech řidičů.

*V Královéhradeckém kraji loni tvořili senioři dokonce osmapadesát procent usmrcených obětí dopravních nehod.

Nejčastěji umírali chodci
Usmrcení lidé ve věku nad 65 let v loňském roce byli nejčastěji chodci (36 procent), dále řidiči osobního vozidla (25 procent), spolujezdci v osobním vozidle (20 procent) a cyklisté (14 procent).

Víte, že...
...nejrizikovějšími dny pro seniory byl čtvrtek? V roce 2017 bylo ve čtvrtek usmrceno celkem 24 seniorů, což je 30 procent.

Nová kampaň
»Senior bez nehod« je financován z Fondu zábrany škod. Od letošního září do konce příštího roku se uskuteční přednášky formou divadelních scének spojených s odborným výkladem a audiovizuální prezentací. Do měst a obcí, kde se přednášky neuskuteční, budou distribuovány vzdělávací balíčky. Cílit ovšem nebude jen na starší občany, ale i na mladší ročníky. „Jednak aby si uvědomili specifika seniorů, avšak půjde také o podporu vzájemné slušnosti na silnici,“ řekl Roman Budský.


Proč také senioři bourají...

*Zpomalují se jim reakce.

*Léky otupují jejich smysly.

*Horší se jim zrak a sluch.

*Mají omezenou pohyblivost krční páteře.

*Ochabuje jim svalstvo (mají artritidu).

*Ve staří se mění psychika.

Přečtěte si
zadnice
6. 10. 2018 • 11:17

BESIP by se měl zaměřit hlavně na mladé nevyzrálé blázny za volantem !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.