Jízdné podraží: Lístek bude stát 33 korun! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jízdné podraží: Lístek bude stát 33 korun!

Martin Dvořák šéfoval Primě, teď vede dopravní podnik.
Martin Dvořák šéfoval Primě, teď vede dopravní podnik. (ČTK)

PRAHA – A je to tady! Pražský dopravní podnik začíná reálně uvažovat o zdražování jízdného. Minulý týden to naznačil radní pro dopravu Radovan Šteiner a včera to potvrdil generální ředitel dopravních podniků Martin Dvořák.

A je to tady! Pražský dopravní podnik začíná reálně uvažovat o zdražování jízdného. Minulý týden to naznačil radní pro dopravu Radovan Šteiner a včera to potvrdil generální ředitel dopravních podniků Martin Dvořák.

Podle Dvořáka i Šteinera je zdražení naprosto nevyhnutelné. Hlavním argumentem je podle nich to, že jízdné v Praze je jedno z nejlevnějších v celé Evropě. „Cenu jízdného jsme samozřejmě přepočítali na kupní sílu obyvatelstva a i po tomto přepočítání je cena jízdného v Praze téměř nejnižší,“ vysvětlil na serveru iDnes.cz Dvořák. „Mzdy jsou u nás v porovnání se západem nižší, ale drtivá většina nákladů je na stejné cenové úrovni jako na západě.“

Zdražení jízdenek doporučila také auditorská firma, kterou si dopravce najal. Optimální cena je prý 33 korun! „Praha vydává téměř polovinu svého rozpočtu na dopravu, z toho převážnou část na dopravu veřejnou a dotuje systém MHD výrazně více než kterékoli jiné město v ČR nebo kterékoli srovnatelné hlavní město v rámci EU,“ tvrdí Šteiner.

Podle generálního ředitele dopravních podniků ale zdražení nepřijde jednorázově, jako se to stalo před dvěma lety. Změny se budou provádět až od ledna příštího roku a budou pozvolné. „Návrh na zdražení jízdného však nejdříve musí projít jednáním Rady hlavního města Prahy,“ tvrdí Dvořák.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.