Dvě plačící studentky: „Ta cikánka nás bodla jehlou, bojíme se HIV!“ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Dvě plačící studentky: „Ta cikánka nás bodla jehlou, bojíme se HIV!“

Dvě mladé dívky, Lucie Javorková (vlevo) a Veronika Uhrová, se nyní bojí nákazy.
Dvě mladé dívky, Lucie Javorková (vlevo) a Veronika Uhrová, se nyní bojí nákazy.

OSTRAVA – Je to jako zlý sen. Když si dvě spolužačky vyrazily na městem pořádané oslavy k výročí osvobození města, ani v nejhorším snu by je nenapadlo, že odtamtud půjdou s pobodanýma.

Je to jako zlý sen. Když si dvě spolužačky vyrazily na městem pořádané oslavy k výročí osvobození města, ani v nejhorším snu by je nenapadlo, že odtamtud půjdou s pobodanýma nohama a strachem, jestli nemají AIDS. Když koncert, na který se šly podívat, skončil, prodíraly se davem lidí. A tehdy se to stalo...
„Byla tam obrovská tlačenice, když najednou mě nějaká cikánka strhla za ruku a se slovy »počkej, počkej!« mi vrazila do stehna injekční stříkačku,“ svěřila se deníku Aha! se slzami v očích 15letá Lucie Jaworková z Ostravy. „V první chvíli jsem vůbec nevěděla, co se děje, noha mě začala strašně brnět.“
Jen pár metrů za Luckou šla její stejně stará kamarádka Veronika Uhrová. A té se stalo to samé! „Ta stejná ženská mě prostě vší silou servala stranou a píchla mě,“ říká Veronika.
Obě děvčata se snažila co nejrychleji dostat domů, kde všechno řekla rodičům. „Je to šílené, zrovna jsme přišly z odběrů krve, aby se zjistilo, jestli holky nemají žloutenku a ještě teď se třeseme, aby z toho nebylo nic horšího,“ dodává matka Veroniky. Zatím odběry potvrdily, že obranných látek proti žloutence typu B, proti které je očkování povinné, mají naštěstí dost. Včera je očkovali proti žloutence typu A. To nejhorší ale mají před sebou. Nikdo totiž neví, odkud jehla pocházela a co vůbec jim Romka do těla vpíchla. „Teď budeme ještě tři měsíce chodit na pravidelné odběry krve, aby se vyloučilo nakažení HIV,“ dodává třesoucím se hlasem paní Uhrová. „Je to děsné, že už nikde není bezpečno a kdokoli vás takhle může vlastně zabít,“ říká. Ostrava ale není jediná, kde někdo s injekčními jehlami ohrožuje lidi. Z Olomouce je hlášen případ, kdy si divák v kině sedl na jehlu, zapíchnutou do sedadla, u které byl napsaný vzkaz: »Právě jsi byl nakažen HIV!«. Zdejší magistrát proto rozeslal e-mailem výzvu, ve které varuje na možné nebezpečí. Jestli jehlami ohrožují lidi psychopati, kteří takto hazardují s lidskými životy, nebo si takhle někdo krátí dlouhou chvíli, zatím neumí s jistotou říct ani policie.


Autor: (gbr)
Foto pro Aha!: Jan TIKAL

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.